02.02.2013

Creatine verlaagt hoeveelheid antioxidanten in sporters

Creatine verlaagt hoeveelheid antioxidanten in sporters
Creatine, het best bestudeerde en waarschijnlijk ook wel het meest effectieve sportsupplement, verlaagt de concentratie antioxidanten in het bloed. Dat ontdekten Braziliaanse onderzoekers van de Federal University of Para in een experiment waaraan twee dozijn handbalspelers meewerkten. Gevolgen voor de gezondheid hebben de Brazilianen niet kunnen ontdekken.

De Braziliaanse studie duurde 32 dagen. In die periode trainden 26 mannelijke handbalspelers met gewichten. Een deel van hen gebruikte helemaal niks [COT], een deel van hen slikte een placebo [GP], en een ander deel gebruikte creatine [GC]. De sporters in de creatinegroep kregen de eerste 5 dagen van het experiment elke dag 20 gr creatine, en de overige dagen 5 gr.

Effect op de lichaamssamenstelling had de suppletie niet. Wel nam het gewicht toe waarmee de sporters maximaal 1 rep konden bankdrukken. Dat zie je op de versimpelde tabel hieronder. Als je er op klikt, verschijnt ergens op je scherm een tabel met meer gegevens.


Creatine verlaagt hoeveelheid antioxidanten in sporters


Creatine verlaagt hoeveelheid antioxidanten in sporters


In het bloed van de spelers zakte de hoeveelheid antioxidanten [TAS], vertelt de tabel hierboven. Ook die tabel is versimpeld. Klik erop voor de volledige figuur.

Als de hoeveelheid antioxidanten in het bloed van sporters zakt, dan zou je een toename verwachten van de concentratie thiobarbituric acid reactive substances [TBARS]. Hoe meer thiobarbituric acid reactive substances er in je bloed zitten, des te meer vetzuren in celmembranen zijn er door agressieve moleculen - de vrije radicalen - beschadigd. Normaliter ruimen antioxidanten die vrije radicalen op.

Maar zoals je ziet is er geen sprake van een statistisch significante stijging van de concentratie TBARS.

"These results suggest that creatine supplementation, despite promoting acute muscle strength improvement, may be harmful as it induces oxidative stress and decreases total antioxidant status", concluderen de Brazilianen. "Nevertheless, further research is needed in this field to fully attest these results."

De publicatie van het Braziliaanse onderzoek in de Journal of the International Society of Sports Nutrition (JISSN) was voor Stephen Daniells van nutraingredients.com aanleiding om zijn licht op te steken bij Jose Antonio, de voorzitter van de International Society of Sports Nutrition en de hoofdredacteur van de JISSN. [nutraingredients.com 31-Jan-2013]

Antonio vond de Braziliaanse studie 'interessant', maar betwijfelde of de gemeten effecten medische gevolgen hebben. In dierstudies leven muizen langer als ze hun hele leven een beetje creatine door hun voer krijgen, zei Antonio.

"Unless someone can demonstrate that having greater oxidative stress with creatine supplementation in turn causes something of clinical significance, then in my opinion, this study will be a mere footnote in the annals of sports supplement research", voegde Antonio daaraan toe.

Wij schorten ons oordeel nog even op. Hoewel we veel sporters kennen die zonder problemen creatine gebruiken, kennen er we ook een paar die zich beroerd voelen als ze creatine nemen. Misschien dat dit onderzoek verklaart waarom.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Dec 21;9(1):56.

Meer:
Celstudie: creatine verzwakt misschien natuurlijke afweer (25-5-2011)
Dierstudie: combinatie creatine en Q10 beschermt hersencellen, verlengt levensduur (21-5-2011)
Creatine houdt bloedvaten van krachtsporters soepel (18-2-2011)