18.02.2011

Creatine houdt bloedvaten van krachtsporters soepel

Zware krachttraining maakt bloedvaten misschien stijver. Dat zou ongewenst zijn. Stijve bloedvaten verhogen de kans op een hoge bloeddruk, en misschien op andere hart- en vaatziekten. Onderzoekers van Florida State University publiceerden in 2011 een studie die suggereert dat suppletie met creatine dat probleem kan verhelpen.

Studie
De onderzoekers bestuderen de cardiovasculaire effecten van creatine. Daarover is eigenlijk niet zoveel bekend.

Creatine houdt bloedvaten van krachtsporters soepel
De onderzoekers deden een experiment met 16 jonge mannen van gemiddeld 22 jaar. De mannen waren gezond maar deden niet fanatiek aan sport. De helft van de mannen slikte 2 keer per dag 5 gram creatine, de andere helft nam een placebo. Na 3 weken lieten de onderzoekers de mannen hun quadriceps trainen op een leg-extensionmachine. De mannen moesten 2 sets van 50 herhalingen maken.

Resultaten
Voordat de proefpersonen trainden en 5 en 15 min daarna onderzochten de onderzoekers de proefpersonen. De figuren hieronder vatten de voornaamste bevindingen samen. Ze laten de veranderingen zien die 5 [PE 5] en 15 min post-workout [PE 15] optraden ten opzichte van de metingen in ruste.

BaPWV = stijfheid van de vaten, SBP = bloeddruk tijdens de hartslag; HR = hartslag.


Creatine houdt bloedvaten van krachtsporters soepel


Creatine houdt bloedvaten van krachtsporters soepel


Creatine houdt bloedvaten van krachtsporters soepel


Conclusie
Het onderzoek suggereert dat creatine een breed positief cardiovasculair effect heeft op mensen die aan weerstandtraining doen. De vaatverstijving, die in de andere studies al pal na een krachttraining optreedt, is bij de creatinegebruikers in dit onderzoek zelfs afwezig.

De onderzoekers houden allerlei slagen om de arm. De mannen waren gezond en reageerden goed op creatine. Andere groepen doen dat misschien niet. Bovendien was het type krachttraining dat de onderzoekers nabootsten submaximal - de doorsneebodybuilder in een willekeurige gym traint zwaarder. Maar dan nog. Waarom zou creatine bij intensievere training niet hetzelfde effect hebben?

De onderzoekers weten niet hoe creatine precies werkt.

Er zijn nog meer manieren waarop krachtsporters vaatverstijving kunnen voorkomen. Daarover hebben we het binnenkort.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2011 Sep;111(9):1965-71.

Meer:
Bloedvaten verstijven door krachttraining (17-2-2010)


/td>