18.11.2014

Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem

Als je toevallig nog een potje van het bodybuildingsupplement Mayhem hebt staan - geproduceerd door Chaotic Labz - dan zit daar misschien het corticosteroid dexamethasone en het allergiemedicijn cyproheptadine in. Op zijn webstek waarschuwt de Amerikaanse FDA waarschuwt gebruikers van Mayhem om het product niet meer te gebruiken, en Chaotic Labz haalt in de VS op dit moment het supplement uit de winkels.


Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem

(Cyproheptadine)

Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem

(Dexamethasone)Mayhem
Volgens het lab van de FDA zitten de corticosteroïde en de antihistamine in Mayhemsupplementen met het lotnummer #CLM061114 en een expiration date van 06/2016. In de versie van Mayhem die je hierboven ziet zijn de capsules zwart-geel, maar volgens de FDA zitten er in de foute versie van Mathem gele capsules. De foto hieronder komt van de FDA.


Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem"Consumers are advised that corticosteroid use can impair a person's ability to fight infections, cause high blood sugar levels, muscle injuries and psychiatric problems", schrijft de FDA.

"When corticosteroids are taken for a prolonged period, or at high doses, they can suppress the adrenal gland and cause withdrawal symptoms with abrupt discontinuation. Antihistamines may cause drowsiness and affect mental alertness. In addition, these undeclared drug ingredients in Mayhem may cause serious side effects when combined with other medications."

Eetlust
Je ziet Mayhem in webwinkels wel eens bij de preworkoutsupplementen staan, maar dat is Mayhem eigenlijk niet. De claim die de producent aan Mayhem hangt is dat je er van gaat groeien als kool - niet meer en niet minder. In een webwinkel vonden we de onderstaande wervende tekst.


Corticosteroïden en antihistamines in MayhemZowel dexamethasone als cyproheptadine vergroten de eetlust. Het ziet er dan ook naar uit dat deze twee middelen bewust en weloverwogen aan dit supplement zijn toegevoegd.

Niet voor de eerste keer?
Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat Chaotic Labz stiekem cyproheptadine in zijn producten stopt. Al googelend stuitten we op bodybuildingfora en -blogs op berichten uit de periode 2012-2013 over een ouder supplement van Chaotic Labz: BMF Salvation.

Op de labels van Mayhem en BMF Salvation staan ongeveer dezelfde inhoudsstoffen.


Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem


Corticosteroïden en antihistamines in MayhemOfficieel zouden de beide supplementen vooral stoffen bevatten als de quercetineanaloog isorhamnetin [3,5,7-trihydroxy-2-(3-hydroxy-4-methoxyphenyl)-4-benzopyrone] of plumbagin [5-hydroxy-2-methyl-1,4-naphthoquinone], een giftige verbinding in vleesetende planten. Het nut van de meeste bestanddelen van beide supplementen is ons niet duidelijk.

Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem
Chaotic Labz zette beide supplementen in de markt met de claim dat ze de eetlust zouden vergroten. Op de potjes van Mayhem staat "Appetite For Construction", op die van BMF Salvation stond "Get Thick as F#ck".

In 2012 verkondigden blogs en boards dat een lab in BMF Salvation cyproheptadine had gevonden. [totalflexblog.com June 13, 2012] [musclechemistry.com 03-10-2013]

De bron van die informatie was niemand anders dan Patrick Arnold. Hij testte BMF Salvation, vond er crypoheptadine in, en vertelde dat in het voorjaar van 2012 op een forum. [modernfitnessforum.com 03-28-2012]

Bron:
Fda.gov, November 14, 2014.

Meer:
In deze 13 supplementen zit het onbekende amfetamineachtige DMBA (8-10-2014)
Experimenteel medicijn flibanserin duikt op in sekssupplementen voor vrouwen (1-6-2014)
Antioestrogeen supplement Esto Suppress bevat tamoxifen (27-2-2014)