14.04.2015

Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2max

Duursporters met experimenteerzin zoeken continu naar methoden om hun maximale zuurstofopname [VO2max] te verhogen. De VO2max is nog steeds de belangrijkste determinant van het uithoudingsvermogen. In een oude editie van de European Journal of Applied Physiology uit 1982 vonden we een hele rare: suppletie met een - wellicht ongezonde - megadosis vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat.

Studie

Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2max


Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2max
Vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat spelen allebei een rol in de citroenzuurcyclus, een complex proces waarmee cellen voedingsstoffen omzetten in energie. Omdat onderzoekers in de jaren zeventig hadden aangetoond dat cellen vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat beter tegelijkertijd opnemen dan afzonderlijk, gaven fysiologen de universiteit van Geneve in Zwitserland topfitte en sportieve studenten een maand lang elke dag een fikse dosis van een 16:14-mengsel van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat.

Per kilo lichaamsgewicht kregen de studenten [K-Group] dagelijks 30 mg van het alpha-Ketoglutarate-Pyridoxine Complex, zoals de onderzoekers de combinatie noemen. We betwijfelen of die dosis veilig is. Als je 80 kilo weegt, zou je elke dag 1280 mg vitamine B6 binnenkrijgen. Da's is wel errug veel.

Een controlegroep slikte gedurende een maand een placebo. [P-group]

Resultaten
Vlak voor en vlak na de suppletieperiode moesten de studenten enkele minuten zo snel ze konden een heuvel met een helling van 8 graden oprennen. Tegelijkertijd bepaalden de onderzoekers de VO2max van de studenten. De figuur hieronder laat zien dat de VO2max bij de gebruikers van de vitamine B6-alpha-ketoglutaraat-combinatie significant toenam met 5.8 procent.


Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2maxVlak nadat de studenten zich kort en intensief hadden ingespannen bepaalden de onderzoekers in hun bloed de concentratie melkzuur. Bij de studenten die een placebo hadden gebruik zagen de onderzoekers geen effect, zie je hieronder. Control = voordat de suppletie begon; Placebo = nadat de suppletie was afgelopen.


Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2max


Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2maxBij de studenten die het complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat hadden gebruikt zagen de onderzoekers wel effect. Na de suppletieperiode steeg de melkzuurspiegel tijdens inspanning minder dan voor die periode. Dat zie je hierboven.

Conclusie
De onderzoekers vermoeden dat het supplement in de mitochondria de omzetting van voedingsstoffen in energie stimuleert.

Niet de supplementenindustrie, maar de universiteit waaraan de onderzoekers waren verbonden betaalde het onderzoek.

Bron:
Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1982;49(3):307-17.

Meer:
Alpha-ketozuren geven sporters meer energie (3-9-2012)