09.06.2013

Combinatie creatine en eiwitrijk dieet onschadelijk voor nieren

Combinatie creatine en eiwitrijk dieet onschadelijk voor nieren
Suppletie met creatine, hoor je nogal eens, is slecht voor je nieren. Toch bewezen Braziliaanse onderzoekers van de University of Sao Paulo al in 2008 dat creatine in ieder geval in gezonde proefpersonen van 18-35 jaar geen negatief effect op de nierfunctie heeft. Een paar weken geleden deden de Brazilianen daar nog een schepje boven op. Toen publiceerden ze een studie waarin creatine ook in combinatie met eiwitsuppletie niet gevaarlijk voor de nieren is.

In krachthonken en gyms vind je hele volksstammen die leven op een eiwitrijk dieet en daarbij ook nog creatinesupplementen gebruiken. Hoewel die mensen meestal kerngezond zijn, vrezen sommige voedingswetenschappers dat zowel eiwit- als creatinesuppletie schadelijk is voor de nieren. De Brazilianen proberen al enkele jaren te achterhalen of die vrees gerechtvaardigd is.

Behalve de studie die we zojuist al noemden publiceerden de Brazilianen studies waarin creatinesuppletie geen effect had op de nierfunctie van vrouwen van achterin de vijftig [Appl Physiol Nutr Metab. 2011 Jun;36(3):419-22.] en op die van type-2-diabeten [Eur J Appl Physiol. 2011 May;111(5):749-56.]. In 2010 publiceerden ze bovendien een casestudie waarin creatinesuppletie in combinatie van een eiwitrijk dieet - 2.8 gr eiwit per kg lichaamsgewicht per dag - geen negatief effect had op de nierfunctie van een man van 20 jaar met maar één nier. [Am J Kidney Dis. 2010 Mar;55(3):e7-9.]

In de studie die een paar weken geleden verscheen gebruikten de Brazilianen 26 mannelijke twintigers als proefpersoon. Alle mannen trainden met gewichten. Hun eiwitinname varieerde van 1.2 tot 3.1 gr per kg lichaamsgewicht per dag.

De helft van de mannen kreeg de eerste 5 dagen van het experiment 20 gr creatine per dag. De overige dagen slikten de mannen 5 gr creatine per dag. In totaal nam de studie 12 weken in beslag. Mannen in de controlegroep kregen een placebo.

Voor en na de suppletie brachten de onderzoekers bij de proefpersonen met een katheter 51-chromium-ethylenediamine tetraacetic acid [51-Cr-EDTA] in de bloedbaan. Vervolgens keken ze hoe snel die stof uit het bloed verdween. Hoe sneller dat gebeurt, des te beter werken de nieren.


Combinatie creatine en eiwitrijk dieet onschadelijk voor nieren


De combinatie van creatine en een eiwitrijke dieet verminderde de nierfunctie niet. Ook toen de onderzoekers keken naar de hoeveelheid eiwit, ureum en elektrolyten in het bloed zagen ze geen effect.

"It is possible that highly-trained athletes taking anabolic steroids and under exhaustive resistance training regimens may experience a differential response to creatine supplementation", merken de onderzoekers op.

"It is worth noting that all of the individuals were apparently healthy, so that these data cannot be extrapolated to individuals with, or at risk of, chronic kidney diseases. In such conditions, creatine users must be systematically monitored for kidney function."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 May 16;10(1):26.

Meer:
Twee jaar eiwitrijk afslankdieet niet schadelijk voor nieren (22-6-2012)
Plantaardig eiwit ontziet nieren (19-6-2011)
Jonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren niet (21-7-2010)