05.10.2012

Dosis van 25 mg Clomid per dag verdubbelt testosteronspiegel in mannen

Dosis van 25 mg Clomid per dag verdubbelt testosteronspiegel in mannen
Een bescheiden dosis van het vruchtbaarheidsmedicijn Clomid kan de problemen oplossen van mannen met een lage testosteronspiegel en een haperende seksualiteit. Dat concluderen onderzoekers van het Centro de Andrologia e Urologia in het Braziliaanse Porto Alegre. Aan hun experiment werkten 125 hypogonadale mannen mee.

De deelnemers aan de Braziliaanse studie hadden een testosteronspiegel van 300-400 nanogram/deciliter. Dat viel nog binnen de marge van 200-1200 nanogram/deciliter die artsen als normaal beschouwen, maar was wel aan de lage kant. De mannen klaagden over een gebrek aan libido.

Progressieve artsen schrijven in zulke gevallen wel eens testosteronproducten voor. Op de korte termijn werken die prima, maar op de langere termijn kunnen ze bijwerkingen hebben als "skin irritation, gynecomastia, nipple tenderness, testicular atrophy and decline in sperm counts", aldus de onderzoekers.

Clomid - actieve stof: clomiphene citrate - heeft die bijwerkingen allemaal niet. Clomid is een anti-oestrogeen dat de hersenen laat denken dat er te weinig steroidhormoon in het bloed circuleert. Daardoor stijgt de aanmaak van stuurhormonen, die in de testes de testosteronproductie stimuleren.

Clomid heeft dus misschien minder bijwerkingen dan testosteron, maar is ook nog eens goedkoper. Onderzoekers van het Amerikaanse Rush University berekenden in 2010 dat de kosten van behandeling met Clomid nog geen derde bedragen van de kosten van behandeling met testosteronpreparaten. [J Sex Med. 2010 Jan;7(1 Pt 1):269-76.]

Omdat ze met eigen ogen wilden zien of Clomid in mannen nu wel of niet werkt, gaven de Brazilianen hun proefpersonen gedurende 3-6 maanden dagelijks een pil met 25 mg clomiphene citrate. Daardoor verdubbelde hun testosteronspiegel zo ongeveer, zie je hieronder.

Een bijwerking van testosterontherapie waarover cardiologen zich zorgen maken is de verslechtering van de cholesterolhuishouding, en de daarmee gepaard gaande toename van de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Daarvan was in dit experiment geen sprake. Clomid verbeterde de cholesterolspiegel zelfs een beetje.


Dosis van 25 mg Clomid per dag verdubbelt testosteronspiegel in mannen


Dosis van 25 mg Clomid per dag verdubbelt testosteronspiegel in mannen


Dosis van 25 mg Clomid per dag verdubbelt testosteronspiegel in mannen


Bij de meeste mannen verbeterde de behandeling seksuele klachten. Bij de 71-plussers waren er echter net zoveel mannen waarbij Clomid de seksualiteit verbeterde als mannen waarbij Clomid geen effect had.

"Our data showed that a daily dose of 25 mg clomiphene citrate was effective in stimulating endogenous T production in a short follow-up", besluiten de Brazilianen. "No serious adverse events were recorded during the study period. This medication should be considered a therapeutic option for patients with symptomatic male testosterone deficiency."

Bron:
Int Braz J Urol. 2012 Jul;38(4):512-8.

Meer:
Studie: clomiphene geschikt voor hormoontherapie (6-11-2011)
Gevalstudie: Clomid normaliseert hormoonspiegels in bodybuilder (25-1-2010)
Clomid verviervoudigt testosteronspiegel overtrainde hardloper (7-10-2009)