Opgeladen: 2-11-2015
Opgeborgen in: Clenbuterol, Afslankmedicijnen, Biomedische horror & sensatie
Translation: No translation yet

Soms breekt clenbuterol spieren af

Farmacologisch ondersteunde bodybuilders en afslankers gebruiken soms clenbuterol omdat het tijdens een caloriearm dieet de spieren tegen afbraak beschermt en de afbraak van de vetmassa versnelt. Amerikaanse artsen beschrijven binnenkort in de Journal of Emergency Medicine een geval waarin clenbuterol bij een 29-jarige bodybuilder een heel andere werking had. Bij hem brak clenbuterol juist spiercellen af.

Clenbuterol
Je ziet hieronder de structuurformule van het clenbuterolmolecuul. Hij lijkt in de verte op de structuurformule van het pephormoon adrenaline. Clenbuterol kan zich vastmaken aan twee receptortypes waaraan ook adrenaline zich vastmaakt - de beta-2- en de beta-3-adrenoreceptor. Adrenaline interacteert met nog meer receptoren, maar die laat clenbuterol links liggen.

Voor zover we weten werkt clenbuterol bij mensen in de eerste plaats via de beta-2-receptor, en dus noemen we clenbuterol een beta-2-agonist. Beta-2-agonisten remmen de spierafbraak, en verhogen tegelijkertijd de verbranding van vet. Daarom gebruiken chemische sporters en afslankers beta-2-agonisten wel eens als diet drugs.

Clenbuterol
Adrenaline verdwijnt snel uit de bloedbaan. Enzymen neutraliseren het molecuul. De chloorgroep van clenbuterol zorgt er echter voor dat die enzymen moeilijk grip krijgen op het molecuul. Daardoor is clenbuterol ook een middel dat bij te hoge doses al snel gevaarlijk kan zijn. Dan moet je vooral denken aan cardiovasculaire risico's zoals beroertes en hartinfarcten. [J Emerg Med. 2013 Feb;44(2):444-9.]

Case
De bodybuilder meldde zich bij het ziekenhuis waaraan de schrijvers van het stuk als arts waren verbonden omdat zijn urine donkerbruin van kleur was. Hij had hoofdpijn, voelde zich grieperig, had voortdurend dorst, was kortademig en had een versnelde hartslag. Vooral de verkleuring van zijn urine verontrustte hem. Hij wilde vet verliezen, en was een paar dagen eerder clenbuterol was gaan gebruiken. Twee keer per dag nam hij een dosis van 40 microgram.

Ondergrondse handleidingen adviseren gebruikers om bij een eerste clenbuterolkuur van twee weken de eerste dag 20 microgram clenbuterol te gebruiken, de tweede dag - als de bijwerkingen dragelijk zijn - 40 microgram, de derde dag - als de bijwerkingen dat toestaan - 60 microgram, etcetera. Zo'n schema stelt je lichaam in staat om aan clenbuterol te wennen.

De maximale dosis voor een eerste clenbuterolkuur is 100 microgram per dag.

In het bloed van de man vonden de artsen een extreme concentratie van het enzym creatinekinase: 122.933 eenheden per liter. De artsen concludeerden dat de man leed aan rhabdomyolysis.

Behandeling
Bij rhabdomyolysis lopen de spieren zoveel schade hebben op dat de cellen openscheuren en hun inhoud in het bloed komt. De nieren kunnen daardoor beschadigd worden en uiteindelijk het loodje leggen. Omdat ze dat wilden voorkomen legden de artsen de man aan een infuus, en dienden hem forse hoeveelheden vocht toe. "Aggressive hydration", heet dat.

Meer gegevens over de behandeling zie je hieronder.


Soms breekt clenbuterol spieren af


Na vijf dagen was de concentratie creatinekinase in het bloed van de bodybuilder gezakt tot 6307 eenheden per liter, en stuurden de artsen de man naar huis. Hij had geen blijvende schade aan het incident overgehouden.

Conclusie
Het lijkt erop dat de bodybuilder meer clenbuterol had gebruikt dan zijn lichaam kon hebben. Misschien had hij zijn dosering te snel opgebouwd, of misschien reageerde hij er gewoon niet goed op.

"We are able to highly correlate use of clenbuterol in combination with increased exercise with rhabdomyolysis due to the lack of other confounding medications and the clear timeline of onset presented by the patient", schrijven de artsen. "Clenbuterol has previously well-described cardiotoxic effects, and we report the additional toxicity of rhabdomyolysis with its use".

Bron:
J Emerg Med. 2015 Oct 5. pii: S0736-4679(15)00936-1. doi: 10.1016/j.jemermed.2015.09.006. [Epub ahead of print].

Meer:
Ongelukje: bodybuilder neemt tienvoudige overdosis clenbuterol (14-12-2007)
Man probeert zijn ex te aborteren met clenbuterol (1-7-2007)
Foute Clenbuterol HCl doodt paarden (17-12-2006)


Hoe veilig is trenbolone?
Betrekkelijk veilig, aldus deze dierstudie.

Anabolengebruik verhoogt kans op sterfte met factor 18
Dit onderzoek nam 4 jaar in beslag.

Abces in penis na tien jaar anabolengebruik
Samengevat in drie woorden: tien milliliter pus.