24.05.2014

Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen

Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen
Zo'n vijf jaar geleden schreven we een stukje over het afslanksupplement Sinetrol, waarmee je per week een halve kilo zou kunnen afvallen. Niet op basis van duistere stimulantia, maar met polyfenolen uit citrusvruchten als actieve stoffen. Volgens een recente humane studie is Sinetrol veilig - en heeft het misschien ook nog een milde spieropbouwende werking.

Sinetrol is een product van het Franse Fytexia, het bedrijf van Constantin Dallas, de eerste auteur van zowel het nieuwe als het eerder verschenen onderzoek naar de werking van Sinetrol. Desondanks lees je onderaan het artikel dat "the authors declare no conflict of interest." Dat moet je dus maar met een korrel zout nemen. Dit is een gesponsorde studie.

Dallas gaf een kleine honderd gezonde proefpersonen met overgewicht informatie over een mild caloriebeperkt dieet, en de aanbeveling om elke dag minstens een half uurtje te bewegen. De helft van de proefpersonen slikte daarbij gedurende 12 weken Sinetrol, de andere helft een placebo.

Sinetrol is vrij van stimulantia als synefrine of octopamine. Het wordt gemaakt uit de schillen van citrusvruchten, en bevat vooral fenolen. De proefpersonen slikten dagelijks een capsules van 450 mg bij het ontbijt, en nog een capsule bij de lunch. In totaal consumeerden de proefpersonen dus 900 mg Sinetrol per dag. De trial duurde 12 weken.

De proefpersonen in de Sinetrolgroep verloren meer kilo's en meer vet dan de proefpersonen in de placebogroep.


Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen


Als op basis van de gegevens in de studie benadert hoe de lichaamssamenstelling van de proefpersonen veranderde, dan zie je dat de Sinetrolgebruikers ongeveer 3.7 kg vet verloren, en de placeboslikkers slechts 1.4 kg.


Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen


Tegelijkertijd moet de vetvrije massa van de Sinetrolgebruikers met ongeveer 1.1 kg zijn toegenomen.

Kijk aan! We hebben er weer eentje voor Ongewone Anabole Methoden.

Bijwerkingen had het supplement bijna niet, al ging de hartslag in de Sinetrolgroep een beetje omhoog en nam de hoeveelheid vrije vetzuren in het bloed flink toe.


Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen


De toename van de hoeveelheid vetzuren is waarschijn een gevolg van het afremmen van het enzym PDE in de vetcellen door de citrusfenolen. Daardoor neemt de concentratie van de second messenger cAMP toe, en luisteren de vetcellen beter naar pephormonen als adrenaline. Die hormonen laten de cellen hun inhoud afgeven aan het bloed.

In de Sinetrolgroep werd de concentratie van het antioxidante enzym SOD hoger, net als die van glutathion [GSH], een peptide dat ontgiftende enzymen nodig hebben. De concentratie van malondialdehyde [MDA], een merker voor de activiteit van vrije radicalen, nam af.


Citrus-extract Sinetrol vermindert vetmassa maar laat vetvrije massa toenemen


De onderzoekers keken ook naar het effect van Sinetrol op de werking van de nieren en de lever, de gevoeligheid voor insuline, het cholesterol en de bloeddruk, maar vonden geen noemenswaardige effecten.

"We suggest that consumption of Sinetrol-XPur produces beneficial changes in body fat composition and improves inflammatory, glycemic, and oxidative status in overweight healthy individuals", concluderen ze. "When taken twice a day for 12 weeks, Sinetrol-XPur supplement was well tolerated with no adverse effects. However, additional research is warranted to delve deeper into the mechanisms of action and confirm these results over a longer period."

Bron:
Phytother Res. 2014 Feb;28(2):212-8.

Meer:
Sinetrol: een halve kilo afvallen per week met sinaasappelsupplement (21-1-2009)