12.05.2012 | |||
Chondroïtinesulfaat beschermt het kniegewricht
Een dagelijkse dosis van 800 mg chondroïtinesulfaat vertraagt in osteoartritispatiënten de afbraak van het kraakbeen in het kniegewricht. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Montreal tijdens een experiment dat een jaar duurde.
Chondroïtine is een suiker dat een prominente rol speelt in kraakbeen. Chondroïtine maakt kraakbeen sterk en zorgt ervoor dat het schokken kan opvangen. De industrie gebruikt de stof daarom in producten die gewrichten moeten beschermen.
Volgens metastudies heeft chondroïtine een - zwak - positief effect op gewrichten van mensen met gewrichtsaandoeningen. Makers van supplementen stoppen chondroïtine trouwens vaak samen met andere actieve stoffen in hun producten. Een populaire combinatie is die met glucosamine.
De onderzoekers gaven een groep van aanvankelijk 70 artritispatiënten een jaar lang elke dag een placebo of twee capsules met 400 mg chondroïtinesulfaat. De eerste 6 maanden wisten de proefpersonen niet wat ze slikten, de tweede helft van de proef wel.
Het gebruikte supplement was Condrosan, een product van het Spaanse Bioibérica. [bioiberica.com] Bioibérica was ook de sponsor van de studie, en was betrokken bij het schrijven van de eindversie van de publicatie.
Tijdens de proef bestudeerden de onderzoekers het kniegewricht van de proefpersonen met MRI. Je ziet linksonder dat suppletie met chondroïtine [de doorgetrokken lijn] de afbraak van het kraakbeen in het gewricht vertraagde. Het effect was statistisch significant.
Rechtsboven zie je het effect op de beschadigingen van het botweefsel aan de onderkant van het kniegewricht. Die beschadigingen komen veel vooral bij mensen met artritis, en zijn het gevolg van een verminderde schokdempende werking van het gewricht. De beschadigingen verminderden in de chondroïtinegroep. Dat effect was niet statistisch significant.
Bron:
Meer:
|