27.05.2011

In vitro-studie: anabolen versnellen ziekte van Alzheimer

Methyltestosterone 3-(O-carboxymethyl)oxime
Het langdurig gebruik van hoge doseringen anabole steroïden maakt hersencellen gevoeliger voor de beta-amyloïde eiwitjes die bij de ziekte van Alzheimer hersencellen beschadigen en doden. Farmacologen van University of Catania trekken die conclusie uit experimenten waarin ze hersencellen van ratten blootstelden aan testosteron, nandrolon en methandrostenolone [de actieve stof in Dianabol].

De onderzoekers testten niet alleen de drie anabole steroïden, maar ook analogen daarvan die de cellen niet kunnen binnendringen. Oximderivaten, om precies te zijn. Om je een idee te geven plakken we hiernaast de structuur van het oximderivaat van methyltestosteron. Waar je hieronder het achtervoegsel -BSA ziet, is sprake van zo'n oximderivaat. In celstudies zouden oxims alleen met receptoren op membranen kunnen interacteren, veronderstellen de onderzoekers.

De onderzoekers experimenteerden met cellen uit de hersenschors van embryonale ratten. Lieten ze die 48 uur in reageerbuizen ronddobberen, en deden ze daar ook nog anabolen bij, dan stierven ze. Deden ze het antiandrogeen flutamide erbij, dan verdween het toxische effect. De onderzoekers snappen niet waarom, maar door toevoeging van het antiprogestageen RU486 was methandrostenolone niet meer giftig.

Methandrostenolone doet niet zoveel met de androgeenreceptor, maar het is ook geen progestageen. Waarom RU486 dit effect heeft ontgaat de onderzoekers. Ze houden het er maar op dat methandrostenolone werkt op een manier die we niet begrijpen.


Celstudie: anabolen versnellen ziekte van Alzheimer


Celstudie: anabolen versnellen ziekte van Alzheimer


Celstudie: anabolen versnellen ziekte van Alzheimer


Als de onderzoekers de giftige beta-amyloïde eiwitjes [A-beta] bij hun cellen doen, zien ze allereerst dat een lage concentratie testosteron de hersencellen beschermt, maar dat dat beschermende effect verdwijnt door de toevoeging van het anti-androgeen flutamide en het anti-oestrogeen 4-hydroxy-androstenedione. Aan de andere kant zien ze ook dat hogere doses androgen het afsterven van de hersencellen door de beta-amyloïde peptiden juist laten toenemen.

De onderzoekers vragen zich of wat ze zien gebeuren in hun reageerbuizen zich ook voltrekt in de hersenpan van gebruikers van anabolica. Zo ja, dan is de waslijst van mogelijke bijwerkingen van anabolengebruik weer een beetje langer geworden. "Exposure to anabolic androgenic steroids may result in a compromised brain, more susceptible, later in life, to the onset or progression of diseases not usually linked to drug abuse, especially neurodegenerative diseases", besluiten ze hun artikel.

Bron:
J Neurosci Res. 2011 Apr;89(4):592-600.