Opgeladen: 25-9-2019
Opgeborgen in: Anabolen & gezondheidsrisico's, Anabolen: wetenschappelijke studies
Translation: The use of anabolic steroids makes Candida fungi even more aggressive (26-9-2019)

Gebruik van anabolen maakt Candida agressiever

Anabolengebruikers hebben vaker dan niet-gebruikers last van de uitermate vervelende schimmel Candida albicans. Dankzij een in vitro-studie, die Braziliaanse onderzoekers van de Pontifical Catholic University of Parana publiceerden in Steroids, snappen we nu beter waarom. Anabole steroïden maken Candidaschimmels agressiever.

Candida op anabolen
Er is een verband tussen het gebruik van anabole steroïden en ontstoken tandvlees - of, zoals tandartsen liever zeggen, parodontitis. Parodontitis kan het gevolg zijn van een chronische infectie met schimmels als Candida albicans in de mond.

In een recente studie vonden Argentijnse onderzoekers in het tandvlees van anabolengebruikers vaker 4.3 keer vaker Candida tropicalis, 5.6 keer vaker Candida spp. en 14.8 keer vaker Candida parapsilosis dan in het tandvlees van niet-gebruikers. [Clin Oral Investig. 2014 Jul;18(6):1579-86.]

Schimmels als Candida albicans hebben receptoren hebben voor sterolen. Een theorie is dat via die receptoren anabole steroïden Candidaschimmels veranderen.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 3 stammen van Candida albicans. Als je het precies wilt weten, met de strains ATCC90028, SC5314 en 15A2. De Brazilianen bepaalden de groei van de schimmels aan de hand van hun biomass, en hun vermogen om eiwitten in hun omgeving op te lossen - hun proteolytic capacity. Door die proteolytic capacity kunnen Candidaschimmels zoveel ellende veroorzaken. Ze maken de weefsels waarop ze groeien kapot.

De onderzoekers bestudeerden hun Candidas in een omgeving zonder hormonen [Ctrl], in een omgeving met evenveel testosteron als in een normaal mens aanwezig is, en met het 10- en 100-voudige van die concentratie. In het lichaam van anabolengebruikers kunnen zulke concentraties aanwezig zijn.

Hetzelfde deden de Brazilianen met nandrolone en nog een paar andere anabole steroïden.

Resultaten
Hoe hoger de concentratie testosteron of nandrolon in de reageerbuizen van de onderzoekers, hoe groter was de proteolytic capacity van de Candidaschimmels. De figuren hieronder hebben betrekking op alle bestudeerde stammen.


Gebruik van anabolen maakt Candida agressiever


Gebruik van anabolen maakt Candida agressiever


De onderzoekers bepaalden ook het effect van boldenon en oxymetholon op de micro-organismen. Daar kwam ongeveer hetzelfde uit.

Conclusie
"Anabolic steroids concomitantly increased biomass and proteolytic activity with dose-dependent characteristics", schrijven de onderzoekers.

"The combination of these two factors may be considered upsetting or even a harmful side effect on users and it increases the possibility of local destruction and the persistence of the fungus in infected tissues."

Bron:
Steroids. 2019 Sep 20:108501. doi: 10.1016/j.steroids.2019.108501. [Epub ahead of print].

Meer:
Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterie (26-3-2015)
Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterie (23-3-2015)


Aids-bacterie Mycobacterium fortuitum veroorzaakt abces bij bodybuilder Abces in penis na tien jaar anabolengebruik Voor anabolengebruiker is sepsis nog dodelijker

Aids-bacterie Mycobacterium fortuitum veroorzaakt abces bij bodybuilder
Een Britse bodybuilder, die anabolen in zijn pecs injecteerde, heeft als gevolg daarvan abcessen gekregen die chirurgisch moesten verwijderd.

Abces in penis na tien jaar anabolengebruik
Medische horror uit Turkije, waar urologen bij een bodybuilder een omvangrijk abces in de penis ontdekten. Gevuld met 10 milliliter pus.

Voor anabolengebruiker is sepsis nog dodelijker
Voor anabolengebruikers is bloedvergiftiging - of sepsis, zoals artsen liever zeggen - nog linker dan voor stervelingen die hun anabolisme niet langs farmacologische weg opvoeren.