02.04.2013

Ook Braziliaanse anabolenmarkt vergeven van nep & namaak

Ook Braziliaanse anabolenmarkt vergeven van nep & namaak
Het is droevig gesteld met de kwaliteit van de anabolen op de zwarte markt. Wereldwijd rapporteren laboratoria dat bijna de helft van alle anabolica nep is. In Brazilië is het niet anders, rapporteert het National Institute of Criminalistics van het Brazilian Federal Police Department. Zo ongeveer veertig procent van de anabolen op de Braziliaanse zwarte markt deugt niet - en dat percentage stijgt.

De Brazilianen publiceren binnenkort in Forensic Science international een studie waarvoor ze maar liefst 2818 anabole preparaten analyseerden, die in de periode 2006-2011 door de Braziliaanse politie in beslag waren genomen. In totaal nam het Brazilian Federal Police Department 3676 preparaten in beslag, maar liet daarvan maar een deel analyseren. Zo'n dertig procent was afkomstig uit Paraquay, veertien procent kwam uit Brazilië.

Zestien procent van de in beslag genomen anabolen kwam niet voor analyse in aanmerking. Op basis van de verpakking alleen al concludeerden de Brazilianen dat ze niet echt waren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Hemogenin van Sarsa, een preparaat dat oxymetholone moet bevatten. Je ziet authentieke Hemogenin - gemaakt door Aventis - linksonder - en Sarsa Hemogenin rechtsonder. De Brazilianen achterhaalden dat er geen fabriek is geregistreerd die Sarsa heet. Klik voor een grotere versie in kleur.


Ook Braziliaanse anabolenmarkt vergeven van nep & namaak


Ook Braziliaanse anabolenmarkt vergeven van nep & namaak


In andere gevallen zagen de onderzoekers dat de inkt op de labels was uitgelopen, zoals bij de Hormotrop die je rechtsboven ziet. Of dat er taalfouten op het label stonden, en er 'Dacanoat' stond als dat 'Decanoat' had moeten zijn. Of als op een doosje bestaande tekst was verwijderd, en was vervangen door een nieuwe. Klik voor een grotere versie in kleur.

Als zulke zichtbare kenmerken van vervalsing ontbraken kwam een preparaat in aanmerking voor analyse. Hieronder zie je per type preparaat hoeveel daarvan de stof bevatten die het label aangaf.


Ook Braziliaanse anabolenmarkt vergeven van nep & namaak


De meest veilige koop op de Braziliaanse zwarte anabolenmarkt is clenbuterol. Maar liefst 98.6 procent is echt. De meest onveilige koop is boldenone. De Brazilianen troffen dat anabole steroid aan in slechts 12.2 procent van de preparaten die boldenone zouden moeten bevatten.

Stanozolol lijkt een betrekkelijk veilige koop, maar dat geldt niet voor het injecteerbare Stanozolol Suspension. In elf preparaten vonden de onderzoekers talkpoeder - en geen spoortje stanozolol. Als je dat injecteert, weet je vrijwel zeker dat je complicaties zult krijgen.

Gedurende de onderzoeksperiode liep het aantal namaakanabolen op. In 2011 was zelfs 38.8 procent nep.


Ook Braziliaanse anabolenmarkt vergeven van nep & namaak


Van de 1167 foute preparaten bevatte de helft helemaal geen actieve stoffen. In de andere gevallen vonden de onderzoekers andere stoffen, of vonden de onderzoekers niet alle stoffen die op het label stonden. Opmerkelijk is dat ze in sommige anabolen DHEA als actieve - en onvermelde - stof aantroffen.

De onderzoekers hebben niet bepaald hoeveel anabolen de onderzochte preparaten precies bevatten. Ze weten dus niet hoeveel van de preparaten die volgens hun analyses deugen in werkelijkheid ondergedoseerd zijn. Het percentage nep-anabolen is dus waarschijnlijk hoger dan de vermelde percentages."The results found in this study indicate that the total amount of anabolic products available on the clandestine market is rising in Brazil, requiring continuous efforts by the government to decrease the availability of these products in the country", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Forensic Sci Int. 2013 May 10;228(1-3):e81-3.

Meer:
Anabolen op zwarte markt: orals redelijk, injectables zijn foute boel (31-7-2009)
Duitse dopingjagers publiceren analyses van anabolen op de zwarte markt (15-4-2008)
Anabolen in de jaren negentig massaal vervalst (12-2-2007)