14.06.2014

Borassus aethiopum voor bodybuilders?

Borassus aethiopum voor bodybuilders?
Als je de moeite neemt om dit stukje te lezen, dan heb je misschien al zo'n gitzwart potje van BPI's Solid in de keuken staan. Het bevat onder meer een extract van Borassus aethiopum, dat volgens de fabrikant een anabole werking heeft die je kunt vergelijken met die van het anabole steroid fluoxymesterone. Interessant voor bodybuilders die sterke, harde en gedefinieerde spieren willen. Met van die dikke aderen erop.

Op de fora schatten niet alle bodybuilders Solid hoog in. "Another piece of crap from BPI", oordeelt kevO bijvoorbeeld op supplementreviews.com. [supplementreviews.com September 05, 2011]

"I really dislike BPI", zegt Tsunami2k in hetzelfde draadje. "They are most likely hoping that stupid kids at GNC look at the label on this product and see a bunch of fancy herb names and fall for it."

"Fancy" zijn de bestanddelen van Solid inderdaad. De belangrijkste is een extract van de scheuten van de Afrikaanse palmboom Borassus aethiopum. Hoeveel daarvan precies in de capsules van Solid zit staat niet op het etiket.


Borassus aethiopum voor bodybuilders?


Borassus aethiopum voor bodybuilders?
In 2010 publiceerden Nigeriaanse onderzoekers de enige studie naar de anabole werking van Borassus aethiopum die we hebben kunnen vinden. Hij verscheen in een obscuur wetenschappelijk tijdschrift. Het is een dierstudie, die de anabole effecten van Borassus aethiopum vergelijkt met die van het anabole steroid fluoxymesterone [de actieve stof in Halotestin].

We zullen er maar geen doekjes om winden: we kunnen het artikel moeilijk geloven, en we vragen ons af of de proeven die het artikel beschrijft ook echt zijn uitgevoerd.

De onderzoekers gaven konijnen 4 weken elke dag 62 mg Borassus aethiopum-extract [curve B in de figuren hieronder], en zagen die daardoor sneller groeiden dan konijnen die geen actieve stof kregen [curve C].

Het extract verminderde de hoeveelheid afgebroken eiwit [Urea] in het bloed. Dat wijst op een verbeterde eiwitstofwisseling.


Borassus aethiopum voor bodybuilders?


De groeibevorderende werking van Borassus aethiopum was gelijk aan die van fluoxymesterone, schrijven de onderzoekers [curve A]. Ze dienden die fluoxymesterone opgelost in water toe. In 100 ml water losten ze 25 mg steroid op.

Borassus aethiopum voor bodybuilders?

En da's raar. Fluoymesterone lost slecht op in water: in 100 ml water kun je 6.7 mg fluoxymesterone oplossen, en niet meer. [drugbank.ca] Dus hoe kunnen die Nigerianen dan 25 mg van dat spul in 100 ml water krijgen?

Bron:
J. A. Akinniyi et al. J. Sci. Res. 2 (2), 362-368 (2010).

Meer:
Drie keer sneller afvallen met afslanksupplement XLS Medical (21-3-2014)
Idioot veel antioxidanten en leucine versnellen spierherstel, zegt Nestlé (13-12-2013)
Geaard dekentje versnelt herstel spieren (13-7-2012)