19.09.2003

Bodybuilder draait door na welgeteld 1 injectie Deca

Een Duitse bodybuilder van dertig jaar is opgenomen in een psychiatrisch centrum omdat hij na welgeteld 1 injectie nandrolondecanoaat psychotisch was geworden. Psychiaters hebben het geval gepubliceerd in een vakblad. Ze kunnen geen andere oorzaak voor de opname aanwijzen dan het milde anabool.

De man trainde al anderhalf jaar intensief met gewichten en gebruikte daarbij ook verboden middelen. Rondvraag in de kennissenkring van de man leerde de artsen dat hij in ieder geval methenolon en clenbuterol had gebruikt, en in het verleden gedurende enkele maanden ook softdrugs. Volgens het onderzoek had de man nooit afwijkend gedrag vertoond.

Deca-Durabolin
Toen de artsen de man onderzochten was hij doodsbang. Hij kon niet stilzitten. Pas nadat ze hem een kalmerend middel hadden gegeven kon hij vertellen over de paranoïde die in zijn hoofd rondspookten. Hij leed aan achtervolgingswaanzin.

Fysiologisch onderzoek bracht geen merkwaardigheden aan het licht, behalve dan dat de man een gespierd lichaam had.

Toen de bodybuilder antipsychotische medicijnen als risperidon en olanzapine kreeg verdwenen deden de paranoia binnen twee maanden volledig. In die periode kreeg de man een depressie. Die drukten de artsen de kop in met sertraline.

Het gebeurt niet zo vaak dat anabolen psychoses veroorzaken, zeggen de auteurs. De meeste literatuur gaat over ontremming en agressie. Dit geval is dus een zeldzaamheid.

Dat de artsen denken dat er toch een verband is tussen het anabolengebruik van de man en zijn psychose komt omdat hij al 30 was. Aanleg voor psychotische stoornissen openbaart zich meestal tussen de 18 en de 25. Als iemand op latere leeftijd nog voor de eerste keer een psychose krijgt, dan komt dat meestal door het gebruik van middelen.

Bron:
Psychiat Prax 2003; 30 Supplement 2: S73-S74.