21.03.2011

Bloeding in netvlies door push-ups

Bloeding in netvlies door push-ups
Bij push-ups houden veel sporters hun adem in terwijl hun longen proberen uit te ademen. Zo loopt de druk in hun bovenlichaam op. Bij een 18-jarige Maleisische man werd die druk zo hoog dat een bloedvat in zijn linkeroog sprong en hij een deel van zijn gezichtsvermogen verloor.

Bloeding
Twee oogartsen van de University of Malaya schreven over het geval in The Lancet. Hun patiënt had een paar sets push-ups achter de rug toen hij merkte dat hij in zijn linkeroog negentig procent van zijn blikveld had verloren. Hij had geen pijn.

Toen de artsen zijn oog onderzochten zagen ze dat hij een bloeding in zijn netvlies had in de vorm van een halve maan. De bloeding had plaats gevonden in de macula, het meest gevoelige deel van het netvlies waarmee we details kunnen zien.


Bloeding in netvlies door push-ups


Bloeding in netvlies door push-ups


Herstel
De artsen behandelden het oog met een laser. Na drie maanden zag het oog er alweer beter uit, zie je hierboven. Het blikveld van de man was twee keer zo groot geworden, maar was nog niet hersteld.

De man had geen cardiovasculaire afwijkingen. De artsen schrijven de bloeding dan ook op het conto van de manier waarop de man zijn push-ups uitvoerde. Ze denken dat daardoor de bloeddruk te hoog opliep. Dat impliceert dat de bloeding misschien niet had plaatsgevonden als de ademhalingstechniek van de man beter was geweest.

Bron:
Lancet. 2011 Feb 5;377(9764):504.

Meer:
Dit doe je tegen pijntjes in je handen bij de push-up (15-3-2011)
Zet je handen dicht bij elkaar voor de beste push-up (26-3-2010)