Opgeladen: 28-12-2017
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Bijenpollen, propolis & ander bijenspul
Translation: Not yet

Bijenpollen beschermen bloedvaten

Bijenpollen beschermen bloedvaten
Bijenpollen beschermen misschien de bloedvaten tegen bloedvatvernauwing. Als mensen net zo reageren op bijenpollen als de proefdieren waarmee Poolse wetenschappers experimenteerden, dan kan suppletie met bijenpollen de bloedvaten soepel houden en voorkomen dat het 'slechte cholesterol' LDL in de bloedvaten oxideert, en de bloedvaten beschadigt.

Studie

De onderzoekers, die tussen twee haakjes zijn verbonden aan de universiteit van Medical University of Silesia, gaven een groep ApoE-knockout-muizen gedurende 16 weken vetrijk voer, waardoor in dit type proefdier de gezondheid van bloedvaten snel verslechtert. Een ander deel van de proefdieren kreeg standaardvoer.

In beide groepen kregen sommige proefdieren een ethanol-extract van bijenpollen door hun voer. Het humane equivalent van de gebruikte doses is, als we gemakshalve even uitgaan van een Homo sapiens van 80 kilo, ongeveer 8 of 80 gram per dag. Die eerste dosis is bijzonder hoog, de laatstgenoemde dosis is bezopen hoog.

Resultaten
In de proefdieren verhoogde het high fat diet het roesten van het 'slechte cholesterol' LDL. De suppletie met bijenpollen voorkwam dat grotendeels.


Bijenpollen beschermen bloedvatenHet high fat-voer verhoogde ook de concentratie van het eiwit angiotensin-2 in het bloed van de proefdieren. Angiotensin-2 vernauwt bloedvaten, verhoogt op die manier de bloeddruk en vergroot daarmee de kans op bijvoorbeeld hartinfarcten en beroertes.


Bijenpollen beschermen bloedvaten


Bijenpollen beschermen bloedvaten


Bijenpollen beschermen bloedvatenConclusie
"To the best of our knowledge, we have been the first to prove that in experimental conditions, ethanol extract of bee pollen efficiently reduces oxidative stress through limiting atherosclerotic changes or eliminating their development", schrijven de onderzoekers. "Hence, ethanol extract of bee pollen can be useful as a potential anti-atherogenic agent."

"Further studies should aim at comprehensive explanation of both, cellular and genetic mechanisms of a cardioprotective effect of polyphenols, including their stability, absorption, distribution, and biotransformation."

Sponsor
Het onderzoek is betaald door de universiteit van de onderzoekers, niet door de supplementenindustrie.

Bron:
Nutrients. 2017 Dec 18;9(12).

Meer:
Chlorella maakt cholesterol in voeding onschadelijk (24-8-2016)
Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk (8-5-2014)
Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed (1-12-2008)


Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat
In tomaten, maar vooral in de andere delen van de tomatenplant, zit het steroidachtige tomatidine. Volgens Japanse in vitro- en dierstudies voorkomt die stof aderverkalking.

Hoe broccoli en spruitjes je LDL verlagen
Indol-3-carbinol (I3C), een verbinding in koolplanten als broccoli, radijsjes en spruitjes, vermindert misschien de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in het bloed.

Kop koffie beschermt cholesterol tegen roest
Veel koffie drinken is niet goed voor hart en bloedvaten, maar een paar koppen koffie per dag verminderen de kans op hart- en vaatziekten juist.