Opgeladen: 27-1-2020
Opgeborgen in: Probiotica, Afslanksupplementen
Translation: Bifidobacterium breve breve B-3 accelerates body fat breakdown in human study (28-1-2020)

Bifidobacterium breve B-3 versnelt afbraak van lichaamsvet in humane studie

Bifidobacterium breve B-3 versnelt afbraak van lichaamsvet in humane studie
Verleden week schreven we over een dierstudie waarin suppletie met het probioticum Bifidobacterium breve B-3 spieren groter en sterker maakte. Onderzoekers van het Japanse Morinaga publiceerden in 2018 een studie waarin ze diezelfde bacterie aan mensen gaven. Zonder dat de proefpersonen hun manier van leven veranderden, werden ze een beetje slanker.

Studie
De onderzoekers verdeelden 81 gezonde doch ietwat mollige proefpersonen in 2 groepen. Gedurende 12 weken slikte de ene groep elke dag 2 capsules zonder actieve stoffen, terwijl de andere groep dagelijks 2 capsules met 10-10 CFUs Bifidobacterium breve B-3 innam. De proefpersonen namen de capsules in tijdens een maaltijd.

Resultaten
Bifidobacterium breve B-3 verminderde de vetmassa en het vetpercentage. Suppletie met het probioticum had geen effect op het lichaamsgewicht, maar verminderde wel de buikomvang van de proefpersonen.


Bifidobacterium breve B-3 versnelt afbraak van lichaamsvet in humane studie


Bifidobacterium breve B-3 versnelt afbraak van lichaamsvet in humane studieDe afname van de buikomvang was het gevolg van een afgenomen hoeveelheid buikvet, zie je linksonder. Die afname ging echter niet gepaard met een afname van de spiermassa, vertelde de figuur rechtsonder. De spiermassa leek in de experimentele groep zelfs ietsiepietsie toe te nemen.


Bifidobacterium breve B-3 versnelt afbraak van lichaamsvet in humane studieBijwerkingen
Negatieve bijwerkingen had het supplement niet. Wel verminderde de hoeveelheid triglyceriden in het bloed van de proefpersonen in de experimentele groep een beetje. [Tabel] Dat is positief.

De afname is waarschijnlijk een direct gevolg van het vermoede werkingsmechanisme van Bifidobacterium breve B-3. De onderzoekers denken dat de bacterie in de lever de activiteit van Cyp4a-enzymen stimuleert. Cyp4a-enzymen zijn betrokken bij de oxidatie van vetzuren. [Biochem Pharmacol. 2008;75(12):2263-75.]

Conclusie
"The present study demonstrated that daily consumption of Bifidobacterium breve B-3 at a dose of 20 billion CFU/day for 12 weeks exerted significant reducing effects on body fat in healthy pre-obese adults without any adverse effects", resumeren de onderzoekers.

"Bifidobacterium breve B-3 [...] may be useful for preventing body fat accumulation and related metabolic disorders in pre-obese individuals."

Bron:
Biosci Microbiota Food Health. 2018;37(3):67-75.

Meer:
Bifidobacterium breve B3, een bacterie voor je spieren (20-1-2020)


Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron

Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman

Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel
Hij heet voluit Lactobacillus paracasei F19 en hij breekt volgens onderzoek uit de koker van het zuivelconcern Arla lichaamsvet af.

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron
...en vermindert ook de vetmassa. Dierstudie.

Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman
Een goedaardige bacterie, die microbiologen hebben gevonden in Taiwanese zuurkool, vermindert de hoeveelheid lichaamsvet, stimuleert de groei van spierweefsel, en vergroot de spierkracht en het uithoudingsvermogen.