16.04.2012

Bertram, de plantaardige testosteronverhoger voor bodybuilders

Terwijl overheden de jacht op de anabole designersteroïden opvoeren, werpen makers van sportsupplementen zich op anabole herbals. Zoals Anacyclus pyrethrum. Extracten van die plant zitten in Anatropin van Gaspari Nutrition en Anabeta van Physique Enhancing Science. Volgens een dierstudie die binnenkort verschijnt in Phytotherapy Research zouden die supplementen kunnen werken.

Anacyclus pyrethrum heet ook wel Bertram. In de ayurveda gebruiken genezers extracten van de wortels van die plant als medicijn tegen onvruchtbaarheid en impotentie. In 2010 publiceerden onderzoekers van de Hari Singh Gour University in India een dierstudie waarin Anacyclus pyrethrum het seksuele gedrag van ratten stimuleerde op een manier die deed denken aan testosteron. [Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2010 Aug;8(8):767-73.]

In obscure wetenschappelijke tijdschriften hebben de onderzoekers al verteld dat Anacyclus pyrethrum de aanmaak van testosteron en zaadcellen door de testes verhoogt, [Sci Pharm. 2009;77:97-110.] maar het artikel dat binnenkort verschijnt staat in een medium dat in de wetenschappelijke gemeenschap hoger staat aangeschreven.

De onderzoekers gaven mannelijke ratten niets [Control], injecties met testosteron [TG] of oplopende doses Anacyclus pyrethrum-extract op alcoholbasis [EE]. De onderzoekers dienden de extracten oraal toe gedurende 4 weken.

Tijdens de toediening nam het aantal zaadcellen in de testes van de ratten toe. Bovendien werden de cellen beweeglijker en vitaler.


Bertram, de plantaardige testosteronverhoger voor bodybuilders


Bertram, de plantaardige testosteronverhoger voor bodybuilders


Bertram, de plantaardige testosteronverhoger voor bodybuilders


Bertram, de plantaardige testosteronverhoger voor bodybuilders


De extracten van Anacyclus pyrethrum verhoogden de concentratie testosteron, LH en FSH. De testes en de prostaat van de ratten die Anacyclus pyrethrum kregen werden zwaarder. Het lichaamsgewicht van de dieren nam toe.

De onderzoekers analyseerden de extracten, en vonden daarin N-alkylamides. Die stoffen, vermoeden de onderzoekers, veroorzaken de androgene, libidostimulerende en anabole effecten van Anacyclus pyrethrum.

De laagste dosis die de onderzoekers gebruikten was 50 mg/kg/dag. Als je die dosis omrekent naar mensen volgens de officiële formule kom je op 8.1 mg/kg/dag. Weeg je 90 kg, dan heb je dagelijks zo'n 730 mg nodig. In een capsule Anabeta van Physique Enhancing Science zit 800 mg, in een dagelijkse dosis 3200 mg. Dat zou kunnen werken.


Bertram, de plantaardige testosteronverhoger voor bodybuilders


In Gaspari's Anatropin zit een mix van Brassaiopsis glomerulata, Mucuna pruriens en Anacyclus pyrethrum. De precieze hoeveelheden staan niet op het etiket.

De onderzoekers zijn niet betaald door supplementenbedrijven, maar door een stimuleringsfonds van de Indiase overheid.

Bron:
Phytother Res. 2013 Jan;27(1):99-106.

Meer:
Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie (12-4-2012)
Grote Klis voor meer testosteron (7-4-2012)
Meer vitamine K2, meer testosteron (4-10-2011)