05.05.2012

Beetje krachttraining maakt spieren duursporters efficiënter

Krachttraining vermindert het zuurstofverbruik tijdens matig-intensieve inspanningen, en zorgt ervoor dat de spieren van duursporters zuiniger en efficiënter worden. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de University School of Physical Education in het Poolse Krakow.

De onderzoekers publiceren binnenkort in de European Journal of Applied Physiology een studie waarin 7 gezonde en fitte mannelijke studenten fungeerden als proefpersoon. De onderzoekers lieten de studenten 7 weken trainen met gewichten.

De studenten trainden 4 keer per week. Elke sessie bestond uit 10 maximale isometrische contracties van de beenspieren. "Isometrisch" wil zeggen dat de spieren van de studenten zich niet verkortten of verlengden; de studenten duwden ergens zo hard ze konden tegenaan zonder dat ze het in beweging zetten.

Elke contractie duurde 5 sec. Tussen de contracties rustten de proefpersonen 30 sec. Halverwege de sessie rustten de proefpersonen 3 min.

Na 1 week was de maximale kracht die de mannen konden ontwikkelen met 15 procent toegenomen. Na 7 weken was dat 19 procent.

Toen de onderzoekers de studenten lieten fietsen met een matige intensiteit, ontdekten ze dat de studenten minder zuurstof waren gaan verbruiken. De figuur hieronder vertelt dat het effect al na 1 week zichtbaar was.


Beetje krachttraining maakt spieren duursporters efficiënter


Ook bij hoogintensieve inspanning waren de spieren minder zuurstof gaan verbruiken. Maar dat effect was, zoals de figuur hierboven laat zien, niet statistisch significant.

"This observation appears compatible with the increased running economy and cycling efficiency observed after strength training in endurance athletes, and confirms that strength training can have beneficial effects on performance during endurance events", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2012 Apr 24. [Epub ahead of print].

Meer:
Wekelijkse krachttraining tijdens wedstrijdseizoen maakt wielrenners sneller (5-4-2011)
Sporters hebben meer aan krachttraining met halve sets (7-6-2010)
Waarom zwemmers en wielrenners ook een beetje aan krachttraining moeten doen (20-10-2007)