19.07.2005

Alarm! Aspartaam verhoogt kans op kanker!

Daar gaan we weer. Metastudies van voedingsautoriteiten achten aspartaam veilig, maar de onderzoekers van het Italiaanse Ramazzini-instituut geven het niet op. Ze gaven jonge ratten hun hele leven lang verschillende doses aspartaam, en zagen vervolgens dat daardoor de kans op kankertypes als leukemie toenam. Paniek! Help!

Alarm! Aspartaam verhoogt kans op kanker!
Maar als je het onderzoek van de Italianen erbij pakt, dan zie je dat het nogal meevalt. In de European Journal of Oncology melden de Italianen dat ze alleen bij vrouwtjesdieren statistisch significante verbanden hebben gevonden. In de tabel hieronder zie je de incidenties. Waar sterretjes staan is het verband significant.


Alarm! Aspartaam verhoogt kans op kanker!


Je moet daar wel bij aantekenen dat de norm voor de maximale dagelijkse inname (ADI) in het alledaagse leven niet vaak wordt gehaald: veertig milligram aspartaam per kilo lichaamsgewicht. Weeg je tachtig kilo, dan komt dat neer op 3,2 gram per dag.

Maar er is meer. In het artikel vind je ook figuren die de overleving van de dieren weergeven. Voor de vrouwtjes zie je die hieronder. Je ziet dat aspartaam de sterftekans niet verhoogt.


Alarm! Aspartaam verhoogt kans op kanker!


Sterker: aspartaam, de vermaledijde zoetstof waarmee volgens de anti-aspartaammaffia de voedingsindustrie de mensheid wil vergiftigen, lijkt de levensduur juist te verlengen. (ASP 100.000 ppm = 100 keer ADI, control = helemaal niks)

Weten die onderzoekers van het Ramazzini-instituut wel hoe een kankergezwel eruit ziet? Als labratten oud worden, hebben ze veel rare cellen in hun lichaam. Dat zijn geen kankercellen, maar als je er niet voor bent opgeleid kun je ze makkelijk met een kankercel verwarren.

Bron:
Eur. J. Oncol., vol. 10, n. 2, pp. 107-116, 2005.