26.02.2002

Arts bestraft: Sustanon niet goed voor tienermeisjes

Een huisarts uit het Australische Sydney mag drie jaar lang zijn beroep niet meer uitoefenen. De man injecteerde een tienermeisje met Sustanon en vertelde haar dat het vitamines waren.

Het meisje was 16 jaar toen ze in 1998 dokter Monier Gads praktijk bezocht. Ze woog 52 kilo - en dat was te licht, vertelde haar omgeving. Het meisje werd daardoor 'gestressd' en wilde graag zwaarder worden. De arts gaf haar tabletten methyltestosteron, die ze dagelijks moest innemen, en wekelijks een injectie Sustanon, zes weken achter elkaar. Toen het meisje vroeg naar de bijwerkingen, vertelde dokter Gad dat die er niet zouden zijn - behalve dan een beetje acne.

Zonder dat ze het wist kreeg het meisje dus een volwassen anabolenkuur voorgeschreven. In de eerste 4 weken van haar kuur kwam ze 4 kilo aan. Daarna niet meer.

Na de kuur was het lichaam van het meisje onomkeerbaar veranderd: ze had een zwaarder stem gekregen, meer lichaamshaar en inderdaad ernstige acne, op haar gezicht en haar rug. Toen de scholier dokter Gad vroeg waarom haar stem zo laag werd, vertelde die dat het door het weer kwam. Dokter Gad gaf haar vervolgens Rulide om haar stem te normaliseren.

Toen kreeg de vader van het meisje argwaan. Hij liet zijn dochter door een andere arts onderzoeken - en die ontdekte met een bloedtest een verhoogde concentratie testosteron.

Het meisje diende een klacht in, en een medische tuchtraad achtte die gegrond. Dokter Gads hormoonkuur had de gezondheid van het meisje in gevaar gebracht, oordeelde de raad. Boven had de arts bijwerkingen verzwegen. Monier Gad ontkende schuld. Hij zou alleen maar vitamines hebben voorgeschreven.

Monier Gad was in 1996 al eerder veroordeeld. Toen had hij het ziekenfonds opgelicht.

In 2001 kreeg de inmiddels twintigjarige vrouw een kind. Na haar kuur had het vier maanden geduurd tot ze weer ongesteld kon worden. Ze heeft nog steeds last van haar verlaagde stem, en de haargroei op haar lichaam en gezicht.

Monier Gad ging tegen de uitspraak in beroep. Zonder resultaat.

Bron:
1. Ellen Connolly. Struck off for treating girl with steroids. The Sydney Morning Herald, 20-10-2001.
2. Ellen Connolly. Girl, 16, 'given male hormones'. The Sydney Morning Herald, 31-7-2001.
3. Registered Yellow Fever Clinics Southern Eastern Sydney Area. South Eastern Sydney Health Service, 4-12-2001.
4. AAP. Doctor struck-off for 'vitamin' jabs. News.com.au, 24-4-2002.
5. Ellen Connolly. Drugs gave me facial hair, says woman. The Age, 31-7-2001.