Opgeladen: 22-10-2017
Opgeborgen in: Aminozuren, L-Arginine, Immuunsysteem
Translation: No translation yet

Arginine brengt je immuunsysteem in topvorm

Arginine brengt je immuunsysteem in topvorm
Als je elke dag 2 tot 3 niet-afgestreken theelepels met L-arginine neemt [dat is ongeveer 10-15 gram], vermindert de kans dat je wordt geveld door een verkoudheid, griep of een andere geniepige infectieziekte meer dan de helft. Dat blijkt uit een meta-analyse, die Chinese onderzoekers publiceerden in 2014.

Studie
Een verhoging van de inname van het aminozuur L-arginine [structuurformule hierboven] stimuleert het immuunsysteem, suggereren tientallen in vitro- en dierstudies. Zou dat betekenen dat suppletie met enkele grammen L-arginine per dag ook mensen kan beschermen tegen virussen en andere ziektekiemen?

Die vraag wilden Chinese voedingswetenschappers, verbonden aan TongJi University, beantwoorden door eerder gepubliceerde randomized controlled trials te verzamelen, de uitkomsten bijeen te voegen en vervolgens opnieuw te analyseren.

De proefpersonen in de trials waren patiënten.

Resultaten
De Chinezen vonden 4 trials waarin de onderzoekers hadden gekeken naar de kans op complicaties van infectieziekten zoals bloedvergiftiging, blaasontsteking en het ontsteken van wonden. De Chinezen konden berekenen dat suppletie met L-arginine de kans op zulke complicaties verminderde met 60 procent.


Arginine brengt je immuunsysteem in topvorm


Arginine brengt je immuunsysteem in topvormIn 3 trials keken de onderzoekers of suppletie met L-arginine er ook voor zorgde dat patienten sneller weer naar huis konden. Dat was inderdaad het geval.

Mogelijk mechanisme
Suppletie met L-arginine verhoogde het aantal CD4+-immuuncellen. Dat zijn de managers van het immuunsysteem: ze bemoeien zich niet met het eigenlijke werk - het opruimen van ontspoorde cellen en ziektekiemen - maar instrueren andere cellen om dat te doen. Als ze infecties herkennen, geven ze signaalstoffen af die andere immuuncellen activeren.

Conclusie
"In conclusion, L-arginine supplementation provides some improvements in immune function, but larger samples and multicenter randomized controlled trials are required for verification to offer further evidence of its clinical application", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Asia Pac J Clin Nutr. 2014;23(3):351-9.

Meer:
Volgens deze dierstudie stimuleert suppletie met proline het immuunsysteem (16-4-2013)
Slik elke dag 700 mg L-cystine en 280 mg L-theanine, en je kans op verkoudheid vermindert met zeventig procent (13-3-2013)
Een supplement met leucine, glutamine en arginine verhoogt natuurlijke weerstand door de activatie van Natural Killer-cellen (18-7-2012)


Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet

Immuunsysteem sporters en bankzitters sterker door schaaltje bosbessen per dag

Supplement met vitamine D halveert griepkans

Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet
Champignons verhogen de aanmaak van een antilichaam dat beschermt tegen zo ongeveer alle soorten ziektekiemen.

Immuunsysteem sporters en bankzitters sterker door schaaltje bosbessen per dag
Bosbessen kunnen de concentratie Natural Killer Cells in het bloed van atleten verhogen.

Supplement met vitamine D halveert griepkans
Als je elke dag 1200 IE vitamine D3 slikt, halveert je kans dat je door griep wordt geveld.