27.02.2014

Antioestrogeen supplement Esto Suppress bevat tamoxifen

Esto Suppress
Nou, geweldig. We hebben weer zitten maffen. Legio boards, blogs en nieuwssites hebben er al over geschreven, en wij hebben het gemist. Het laboratorium van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction heeft ontdekt dat het supplement Esto Suppress het antioestrogeen tamoxifen bevat. Tamoxifen is de actieve stof in Nolvadex.

Bodybuildingboards maakten de onderzoekers, die opereren vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon, attent op de mogelijkheid dat het door Pharma Labs geproduceerde Esto Suppress tamoxifen zou kunnen bevatten. Op het label van Esto Supress staat dat de actieve stof in het product (Z)-1-(p-dimethylaminoethoxyphenyl)-1,2-diphenyl-1-butene is. Dat is een verbastering van de officiële chemische naam voor tamoxifen: (Z)-2-(4-(1,2-diphenylbut-1-en-1-yl)phenoxy)-N,N-dimethylethan-1-amine.

Tamoxifen
Volgens de fabrikant is Esto Suppress een middel dat "eliminates estrogen from your system and is essential post cycle or on-cycle when using any heavily aromatizable compounds". Op bodybuildingboards vind je berichten van gebruikers die vertellen dat Esto Suppress die aanprijzingen waarmaakt.

"I used it for my 1st PCT [Post Cycle Therapy - red.] and it did the job", schrijft The Big Dog bijvoorbeeld op de board van UK Muscle. [uk-muscle.co.uk] "I think you will find it's the closest thing you can get to nolva OTC."

In hetzelfde draadje duikt ook HenryV op, die al doorhad wat er precies in Esto Suppress zat.

Esto Suppress
Een capsule Esto Suppress zou 10 mg actieve stof moeten bevatten. Als je je houdt aan de doses die de fabrikant adviseert, zou je dus 20 mg per dag binnenkrijgen. Dat is de dosis die artsen aan mannen met gynaecomastie voorschrijven. Na een anabolenkuur nemen chemische sporters doseringen in dezelfde orde van grootte.

De producent van Esto Suppress heeft zijn product echter ondergedoseerd, schrijven de onderzoekers van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction in het biomedische wetenschappelijke tijdschrift BMJ. Ze bemachtigden 4 samples van het product, en vonden in de capsules respectievelijk 3.8 mg, 0.9 mg, 3.0 mg en 0 mg tamoxifen.

In het gunstigste geval krijg je, als je Esto Suppress gebruikt, dus iets meer dan 7 mg tamoxifen per dag binnen. Da's weinig. Als je dan toch tamoxifen op de zwarte markt wilt kopen, dan kun je misschien beter je dealer aan zijn jasje trekken.

De onderzoekers bemachtigden hun samples tussen 2010 en 2012. "It is not known whether the Esto Suppress currently being sold still contains tamoxifen", schrijven ze.

Bron:
BMJ. 2014 Feb 13;348:g1476.

Meer:
Labtest: in Tamoxen van Sledgehammer zit tamoxifen (21-8-2007)