27.04.2003

Anabolengebruik bezorgt zieke bodybuilder dodelijk hartinfarct

Duitse cardiologen hebben in een vakblad een geval beschreven van een bodybuilder die door het gebruik van anabolen een dodelijk hartinfarct opliep. De 32-jarige man had een hartafwijking die nog niet eerder bij anabolengebruikers was aangetroffen. Dat kwam wellicht omdat hij ook medicijnen gebruikte.

Niet alleen anabolen
De amateurbodybuilder gebruikte al sinds zijn zeventiende anabolen. Hoeveel precies, dat weten de cardiologen niet. Ze stuurden monsters van weefsels uit het lichaam van de dode bodybuilders op naar dopingjagers - en die vonden sporen van methandrostenolone, de actieve stof in Dianabol.

Toen de bodybuilder was begonnen met kuren ontdekte hij dat hij een ernstige ontsteking in zijn darm had. Daarvoor kreeg hij corticosteroïden. Was het de combinatie van die corticosteroïden en anabolen, of had hij gewoon pech? Op zijn 24ste kreeg de man een bloedprop in zijn longen. Waar die vandaan kwam was niet duidelijk.

Eerste hartinfarct
Op zijn 29ste kreeg de man zijn eerste hartinfarct. Artsen gaven hem antistollingsmiddelen, en, omdat zijn darm nog steeds opspeelde, ook tachtig milligram Prednison per dag. Veertien maanden later moesten de artsen stoppen met de antistollingsmiddelen, omdat de man een inwendige bloeding kreeg. Zes maanden later kreeg hij een tweede hartinfarct en zijn conditie bleef verslechteren. Zijn nieren gaven het op. Zijn creatininespiegel steeg, hij kreeg bloedarmoede en toen artsen zijn lichaam met geluidsgolven onderzochten, zagen ze in zijn linkernier een infarct. De artsen stonden machteloos. De man stierf onder hun handen.

Ja, sommige onderzoekers denken dat het met de risico's van anabolen voor hart- en bloedvaten wel meevalt. Zo verschrikkelijk veel bodybuilders die prostaatkanker zijn er niet, vinden die onderzoekers bijvoorbeeld. Of ze wijzen op de volgens andere onderzoekers gevreesde vergroting van de linkerventrikel van de hartspier, die echter volgens sommige studies weinig gevolgen heeft voor de cardiovasculaire gezondheid van anabolengebruikers.

Oorzaak
Die vergroting, die de cardiologen trouwens ook bij de dode bodybuilder terugvonden, is echter niet het enige cardiovasculaire risico van anabolengebruik. Bij de dode man waren bijvoorbeeld de vaten, die het hart van zuurstof voorzien, dichtgeslibd. De wand was uitgezet en had de bloedtoevoer dichtgeknepen. Bloedproppen, mogelijk het gevolg van de combinatie van corticosteroïden en anabolen, hadden de rest gedaan. Stukken van de hartspier waren door eerdere infarcten gedegenereerd tot bindweefsel.

In een paar zinnetjes sommen de onderzoekers op wat ze bij de lijkschouwing nog meer vonden. Een vergrote lever. Ontstekingen in de dikke darm. Een gekrompen hypofyse. Veel aandacht besteden ze er niet aan. Voor hen waren de dichtgeslibde vaten op de hartspier bijzonder. Hadden ze die niet gevonden, dan hadden ze het artikel niet geschreven.

Bron:
Z Kardiol 2003 Apr;92(4):326-31.