31.08.2011

Aminozurenmix met meer leucine laat spieren harder groeien

Neem van andere aminozuren wat minder, maar van leucine wat meer. Het eindresultaat: een supplement, sportdrank of shake die de aanwas van spiermassa door beweging beter stimuleert dan vergelijkbare producten. Dat blijkt uit een experiment dat onderzoekers van Tufts University en het Amerikaanse leger publiceerden in de American Journal of Clinical Nutrition.

Leucine is een bijzonder aminozuur. Spiercellen kunnen leucine bij wijze van spreken 'zien', en bepalen aan de hand van het aantal 'leucine-meldingen' hoe hard ze hun anabole machinerie laten werken. Hoe meer leucine er in een spiercel zit, des te meer energie investeert de spiercel in de opbouw van spiereiwitten.

Zou je dat principe kunnen gebruiken om sporters en soldaten meer spiermassa te laten opbouwen en vasthouden? Dat vroegen de onderzoekers zich af. Dus deden ze een klein experiment waaraan 8 soldaten meewerkten - 7 mannen en 1 vrouw. De soldaten deden 3-4 keer per week aan krachttraining en renden veel. Ze waren in training. Ze consumeerden per kg per dag 1.2 gr eiwit.

De onderzoekers lieten de soldaten een uur fietsen op 50-60 procent van hun maximale zuurstofopname. Ze konden dus nog een gesprek voeren. Tijdens het uur dronken de proefpersonen in totaal een halve liter van een sportdrank met 10 gram aminozuren. De ene keer kregen de soldaten een standaardmix [EAA], de andere keer een mix met extra leucine en wat minder van de andere aminozuren [L-EAA]. In de EAA-mix zat 1.9 gr leucine, L-EAA-mix 3.5 gr.


Aminozurenmix met meer leucine laat spieren harder groeien


Aminozurenmix met meer leucine laat spieren harder groeien


Toen de onderzoekers stukjes weefsel uit de spieren bestudeerden, zagen ze dat de leucinerijke mix zorgde voor 33 procent procent meer aanmaak van spiereiwit dan de standaardmix. Het verschil was statistisch significant. Dat kwam onder meer omdat de extra leucine de afbraak van spierweefsel verminderde. Ook die effecten waren statistisch significant.

Hoe extra leucine de spieraanwas versterkt hebben de onderzoekers niet kunnen achterhalen. De theorie is dat leucine anabole signaalmoleculen activeert, zoals IRS-1, Akt en mTOR, maar dat zagen de onderzoekers niet terug. Dat blijkt uit wel meer recente studies. Leucine werkt, maar waarschijnlijk op een andere manier dan we denken.

"Consumption of a 10-g dose of EAA enriched with leucine during moderate endurance-type exercise stimulated increased MPS when compared with an isonitrogenous EAA supplement with an amino acid profile consistent with high quality proteins", schrijven de onderzoekers. "Increasing leucine availability during steady state exercise promotes skeletal muscle protein anabolism and spares endogenous protein."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2011 Sep;94(3):809-18.

Meer:
Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten (25-6-2011)
Leucine maakt roeiers sneller (1-2-2011)
Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding (22-1-2011)
011)