09.07.2013

Aminozuren in eiwit uit insekten net zo goed als die uit soja, minder goed dan die uit zuivel

Aminozuren in eiwit uit insekten net zo goed als die uit soja, minder goed dan die uit zuivel
Als straks de eiwitpoeders en -repen met whey en caseïne onbetaalbaar zijn geworden, hebben voedingstechnologen hopelijk alternatieven voor handen. Wageningse onderzoekers bestudeerden de eiwitten uit insekten als de huiskrekel en de Argentijnse kakkerlak, en ontdekten dat de voedingswaarde van insekten-eiwit vergelijkbaar is met die van soja-eiwit. Maar hij kan zich niet meten met die van good old caseïne.

Ontwerpers van sportvoeding hopen vurig dat de eerste generatie eiwitpoeders op insektenbasis snel beschikbaar komen. De concepten voor de promotiecampagnes liggen al klaar. BIG by BUGS. BFG - Bugs For Growth. Get BIGUGS. Dat soort dingen.

Bovendien zijn eiwitten uit insekten milieuvriendelijk. Het minst milieubelastende dierlijke eiwit dat je nu in de supermarkt kunt kopen is eiwit uit kippen. Voor een kilo kippenvlees heb je de helft minder grondstoffen nodig dan voor een kilo varkensvlees, en vijfzesde minder dan voor een kilo rundvlees. Maar voor een kilo huiskrekel heb je weer half zoveel grondstoffen nodig als voor een kilo kip.

Daar komt nog bij dat sommige insekten plantaardige grondstoffen eten waarmee we nu weinig kunnen. Dus tel uit je winst.

Maar hoe zit het met de kwaliteit van insekten-eiwit? Zitten daar wel alle aminozuren in die we nodig hebben? Die vraag hebben de Wageningers beantwoord door het eiwit uit vijf verschillende insekten te winnen en te analyseren.

1 = Meeltor of Tenebrio molitor; 2 = Moriokever of Zophobas morio; 3 = Piepschuimkever of Alphitobius diaperinus; 4 = Huiskrekel of Acheta domesticus; 5 = Argentijnse kakkerlak of Blaptica dubia.


Tenebrio molitor Zophobas morio Alphitobius diaperinus Acheta domesticus Blaptica dubia
Tenebrio molitor Zophobas morio Alphitobius diaperinus Acheta domesticus Blaptica dubia

[1]

[2]

[3]

[4]

[5]


Nou. Het water loopt je in de mond. Maar niet heus.

Qua efficiency deden vooral de larven van de moriokever en de volwassen exemplaren van de huiskrekel het goed. Zij bestonden voor bijna twintig procent uit eiwit. Ter vergelijking: rundvlees bestaat voor 18 procent uit eiwit, kip voor 22 procent, varkensvlees voor 15 procent, eieren voor 13 procent en melk voor 4 procent.

Soja bestaat voor 37 procent uit eiwit.

Voor levensmiddelentechnologen was vooral het eiwit van de huiskrekel interessant. De Wageningers konden daarvan de sterkste gels maken. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Amerikaanse bedrijven al repen met huiskrekel-eiwit op de markt brengen. Ga maar eens kijken op chapul.com. [chapul.com] Een uitstekende doch kritische recensie van de krekelrepen van Chapul vind je op proteinpow.com, de blog van culinair eiwitspecialist Anna Sward. [proteinpow.com 2012 07] [Offline]

De kwaliteit van de aminozuren in huiskrekel-eiwit en het eiwit van de Argentijnse kakkerlak was echter wat minder. De biologische waarde van hun aminozuren zat iets onder die van soja-eiwit. De aminozuurkwaliteit van de piepschuimkever, de meeltor en de moriokever was ongeveer even goed als die van soja-eiwit, maar minder dan die van caseïne. Klik op de tabel voor een grotere versie.


Aminozuren in eiwit uit insekten net zo goed als die uit soja, minder goed dan die uit zuivel


Hoewel wereldwijd mensen zo'n negentienhonderd soorten insekten eten, zien veel mensen in onze contreien insekten absoluut niet als voedsel. Ook als technologen eiwit uit insekten onzichtbaar in producten kunnen verwerken, verwachten consumentenwetenschappers en bedrijven dat het moeilijk zal worden om de main stream-markt aan insektenproducten te krijgen.

Bron:
Food Chemistry dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.05.115.

Meer:
Bodybuilders doen het op rijsteiwit net zo goed als op whey (21-6-2013)
Leucinesuppletie maakt tarwe-eiwit net zo anabool als whey (22-11-2012)
Vetpercentage te hoog? Rijsteiwit door je shake (1-4-2012)