03.04.2013

Als je 12 weken een weightgainer als Cyclone gebruikt...

De weightgainer Cyclone van het Engelse Maximuscle ligt ook buiten Britse Koninkrijk in de webwinkels en vitamineshops. Bewegingswetenschappers van de University of Chichester onderzochten het effect van dat supplement op krachtsporters onderzocht - en ontdekten dat Cyclone het effect van krachttraining versterkt.

Als je 12 weken een weightgainer als Cyclone gebruikt...
Weightgainers zijn omstreden. Ons dieet zit al bommetjevol snel opneembare koolhydraten, mopperen critici. Waarom dan nog producten maken die je inname van een koolhydraat als glucose met tientallen gram per dag laten toenemen? Daar zit wat in - maar desondanks lopen weightgainers prima. Elke supplementenmaker heeft er wel eentje. Zo ook Maxinutrition, het bedrijf achter de Maximuscle-lijn.

De basis van de meeste weightgainers is meestal een mengsel van gelijke delen van een snel opneembaar eiwit als whey en een snel opneembare koolhydraat. Dat mengsel is dikwijls aangevuld met componenten die de spiergroei moeten versnellen. In het geval van Cyclone zijn dat creatine, HMB, glutamine, ecdysterone, bioperine, natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat en chroompicolinaat.

Je ziet hieronder hoeveel van die stoffen je met 1 serving van de weightgainer binnenkrijgt.


Als je 12 weken een weightgainer als Cyclone gebruikt...


De onderzoekers lieten hun proefpersonen - 16 mannelijke studenten met minstens een jaar ervaring met krachttraining - gedurende 12 weken elke dag twee servings van de weightgainer. De studenten namen er 's ochtends eentje, en later op de dag, als ze klaar waren met trainen. Op de dagen dat de studenten niet trainden namen ze hun weightgainer op ongeveer hetzelfde tijdstip.

De studenten trainden allemaal volgens hetzelfde schema. Ze trainden vier keer per week, en werkten in drie trainingen alle grote spiergroepen van hun lichaam af.

Negen studenten gebruikten de weightgainer, zes een placebo dat uitsluitend maltodextrine bevatte.

De onderzoekers betwijfelen of de ecdysterone, de chroompicolinaat, de bioperine en de bicarbonaten in Cyclone veel zoden aan de dijk zetten. Maar van suppletie met 60 gr whey, 3 gr HMB en 10 gr creatine per dag mag je toch effect verwachten.

En inderdaad: de weightgainer zorgde voor een extra grote verhoging van de maximaalkracht, maar ook voor een toename van het aantal reps.

De studenten die de weightgainer gebruikten werden 2.1 kg zwaarder. Dat was ongeveer net zoveel als de studenten in de placebogroep. Die wonnen 1.8 kg. Wat de toename van het lichaamsgewicht betreft deed de weightgainer dus helemaal niks.


Als je 12 weken een weightgainer als Cyclone gebruikt...


Het effect van Cyclone valt ons eerlijk gezegd een beetje tegen. Dat heeft waarschijnlijk meer met de opzet van het onderzoek te maken dan met de samenstelling van Cyclone. Toen de onderzoekers halverwege hun studie waren ging de gym van hun universiteit voor 4 weken dicht. Het was vakantie. De studenten stopten met hun krachttraining en met hun suppletie, maar pakten toen de gym weer open ging de draad weer op. De onderzoekers waren kennelijk vergeten om op het rooster te kijken.

"It is concluded that supplementation with Cyclone during resistance training enhanced the performance only of training-specific tasks, i.e. 1-RM and number of repetitions at 80% pre-training 1-RM", schrijven de Britten. "Our observations suggest that Cyclone during resistance training substantially improves the ability to perform training-related tasks in young adult males."

Bron:
J Hum Kinet. 2012 Jun;33:91-101.

Meer:
Bodybuilders maken meer reps door forse dosis natriumbicarbonaat (6-2-2013)
MSM versnelt herstel na krachttraining (4-2-2013)
Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize (24-11-2012)