20.06.2015

Alpha-naphthoflavone, de geniepige dikmaker in testosteronverhogende supplementen

Een paar maanden geleden uitten we onze zorgen over alpha-naphthoflavone, een bestanddeel in bodybuildingsupplementen. De veiligheid was nauwelijks onderzocht, het werkingsmechanisme deed vermoeden dat de kans op bijwerkingen aanwezig was, en de stof kwam bovendien niet in de natuur voor. En moet je nou toch kijken wat er in Nutrients staat: volgens voedingswetenschappers van Taipei Medical University stimuleert alpha-naphthoflavone de groei en ontwikkeling van vetcellen.

Alpha-naphthoflavone
Alpha-naphthoflavone
Alpha-naphthflavone remt de aanmaak van aromatase, het enzym dat testosteron omzet in estradiol. Het zit daarom in een keur van bodybuildingsupplementen, vooral in supplementen die de testosteronspiegel moeten verhogen. Waarschijnlijk werkt alpha-naphthoflavone via de aryl-hydrocarbonreceptor, en grijpt het aan op nog meer processen dan alleen de productie van aromatase, profeteerden we in maart 2015.

Studie

In Nutrients schrijven onderzoekers van Taipei Medical University dat alpha-naphthoflavone vetcellen in reageerbuizen laat groeien. Hoe meer alpha-naphthoflavone de onderzoekers bij volwassen vetcellen knikkerden, des te meer vet sloegen de cellen op.


Alpha-naphthoflavone in testosteronverhogende supplementen is geniepige dikmakerAlpha-naphthoflavone activeerde in de vetcellen onder meer de aanmaak van VEGF, een hormoon dat de aanleg van bloedvaten stimuleert. Vetcellen kunnen beter groeien als bloedvaten ze voorzien van voedingstoffen en groeifactoren.


Alpha-naphthoflavone in testosteronverhogende supplementen is geniepige dikmakerAlpha-naphthoflavone verminderde de afgifte van IGF-1, en verhoogde de aanmaak van de ontstekingsfactor interleukin-6. Interleukin-6 kan de groei van vetcellen bevorderen.


Alpha-naphthoflavone in testosteronverhogende supplementen is geniepige dikmaker


Alpha-naphthoflavone in testosteronverhogende supplementen is geniepige dikmakerHieronder zie je wat oplopende concentraties alpha-naphthoflavone doen met vetcellen en bloedvatcellen in reageerbuizen. Alpha-naphthoflavone laat de vetcellen niet alleen groeien, maar laat vet- en bloedvatcellen ook structuren vormen.

CM = medium.


Alpha-naphthoflavone in testosteronverhogende supplementen is geniepige dikmakerConclusie
"Alpha-naphthoflavone increased triglyceride accumulation in mature adipocytes and enhanced mature adipocyte-stimulated tube formation in endothelial cells", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2015 Apr 30;7(5):3166-83.

Meer:
Alpha-naphthoflavone in supplementen is synthetisch (14-3-2015)
Alpha-naphthoflavone in bodybuildingsupplementen (8-3-2015)