01.03.2015

Aloe vera als afslanksupplement

Te dik? Slik elke dag 2 capsules met aloe vera bij het ontbijt, en nog eens 2 capsules bij het middageten. Houd dat 2 maanden vol, en tataa! Je bent een krappe kilo vet verloren en een halve kilo vetvrije massa gewonnen. Als je tenminste net zo goed reageert op aloe vera als de proefpersonen van Ho-Chun Choi en Seok-Joong Kim, die allebei zijn verbonden aan Seoul National University Hospital in Zuid-Korea.

Aloe vera
Aloe vera


Aloin


Aloesin
Aloe vera is een vetplant, waarvan mensen al duizenden jaren kosmetische producten maken. Die zijn, als je tenminste niet allergisch op de plant reageert, veilig. Sinds de opkomst van de functional foods zitten extracten van aloe vera ook steeds vaker in voedingsmiddelen en supplementen.

Toxicologen zijn daar niet honderd procent gerust op. In aloe vera zit onder meer de laxerende stof aloin, een anthraquinone. [eerste structuurformule hierboven]. Daarvan besloot de FDA in 2002 dat hij niet meer in vrij verkrijgbare laxeermiddelen mag zitten, zolang duidelijk is of die verbinding wel veilig is. [Federal Register: May 9, 2002 (Volume 67, Number 90)] [Offline] Aloin is misschien kankerverwekkend, aldus de FDA.

Preparaat
We weten niet of die stof in de Aloe vera-supplementen zit die de Koreanen hebben uitgetest. Die capsules bevatten Aloe QDM complex: 147 mg processed aloe vera gel en 3 mg aloesin [tweede structuurformule hierboven] per capsule. Het mogelijk riskante aloin zit normaliter in de aloe vera gel.

De extracten die de Koreanen gebruikten waren geproduceerd door Univera, een producent van producten met aloe vera. [univera.com] Univera sponsorde het onderzoek.

Studie
De Koreanen experimenteerden met 120 proefpersonen, die niet alleen te dik waren, maar ook nog eens in de eerste stadia van diabetes type-2 zaten. De helft van slikte gedurende 8 weken een placebo, de andere helft gebruikte dagelijks 4 capsules met het aloe vera-extract.

Resultaten
In de 8 weken dat de proef duurde verloren de proefpersonen die aloe vera kregen 0.9 kilo vet, en wonnen ze 0.6 kilo vetvrije massa.


Aloe vera als afslanksupplement


Aloe vera als afslanksupplementDe HOMA-IR, een maat voor de ongevoeligheid van insuline, verminderde bij de aloe vera-gebruikers. Dat deed de nuchtere glucosespiegel [FBG] ook. Dat effect was al bekend uit dierstudies. [Biol Pharm Bull. 2006 Jul;29(7):1418-22.] [Phytother Res. 2001 Mar;15(2):157-61.]

De Koreanen weten niet precies hoe het supplement werkt. Ze houden de mogelijkheid open dat aoe vera de lichaamssamenstelling verbetert doordat het cellen gevoeliger maakt voor insuline, lees je tussen de regels door.

Conclusie
"Aloe QDM complex reduced body weight and body fat mass and improved insulin sensitivity in obese patients with prediabetic and early untreated diabetes", concluderen de Koreanen. "Studies are needed to evaluate the effects of the long-term use of the Aloe QDM complex in patients with overt diabetes."

Slot
Misschien kun je afslanksupplementen met aloe vera beter even laten liggen totdat duidelijk is dat ze veilig zijn. Net als de FDA in 2002 concludeerden ook toxicologen van het Amerikaanse National Center for Toxicological Research in 2006 dat ook zij voedingsmiddelen en supplementen met aloe vera niet helemaal vertrouwen. Ratten die extracten van aloe vera door hun drinkwater krijgen toegediend kunnen daardoor kanker krijgen. [J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2006 Apr;24(1):103-54.]

Bron:
Nutrition. 2013 Sep;29(9):1110-4.