27.06.2015

Alleen kankeroverlevers die gezond eten hebben misschien iets aan supplementen

Het gebruik van supplementen heeft een kleine invloed op de overlevingskansen van vrouwen die zijn behandeld voor kanker. Bij kankeroverlevers die ongezond eten vergroot supplementengebruik de sterftekans een beetje, bij vrouwen met een gezond dieet verkleint supplementengebruik de sterftekans een beetje. Dat melden epidemiologen van de universiteit van Minnesota in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die zijn verzameld in de Iowa Women's Health Study. Ze volgden 2118 vrouwen waarbij artsen in de periode 1986-2002 kanker hadden vastgesteld tot 2004. In dat jaar waren de vrouwen 73-88 jaar.

De onderzoekers wilden weten wat de invloed was van het gebruik van supplementen na de diagnose op de overlevingskansen van de vrouwen.

Resultaten
Voor de groep als geheel was die invloed nul, zie je in de figuren hieronder [bij All diets]. Maar toen de onderzoekers de vrouwen aan de hand van de kwaliteit van hun dieet in 2 groepen verdeelden, zagen ze dat suppletie de overlevingskansen van vrouwen een beetje kon verhogen. Als de vrouwen tenminste gezond aten.


Alleen kankeroverlevers die gezond eten hebben misschien iets aan supplementen


Alleen kankeroverlevers die gezond eten hebben misschien iets aan supplementenDe onderzoekers gebruikten criteria van het World Cancer Research Fund voor de beoordeling van de dieetkwaliteit van de vrouwen. Hoe meer frisdrank, alcohol en rood en bewerkt vlees de vrouwen consumeerden, en hoe minder fruit, groenten en vezels, des te slechter beoordeelden de onderzoekers hun dieet.

Overigens blijkt uit de gegevens niet dat vrouwen die gezond eten naar hartenlust supplementen kunnen gebruiken.

In de tabel hieronder zie je dat in ieder geval suppletie met ijzersupplementen in deze groep misschien niet zo'n goed idee is.


Alleen kankeroverlevers die gezond eten hebben misschien iets aan supplementenIJzersuppletie pakte ook niet zo goed uit bij vrouwen met een slecht dieet.

Ronduit problematisch in de groep met een slechte voeding is suppletie met foliumzuur. Vrouwelijke kankeroverlevers die extra foliumzuur slikken, verdubbelen hun sterftekans.


Alleen kankeroverlevers die gezond eten hebben misschien iets aan supplementenConclusie
"The use of most dietary supplements after cancer diagnosis was not associated with the risk of death in this study among older female cancer survivors", resumeren de onderzoekers.

"However, using folic acids, multivitamins, or a greater number of dietary supplements appeared to be associated with higher risk of death only among survivors eating lower quality diets."

Bron:
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 May;23(5):865-75.

Meer:
Dieet met veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker (6-6-2015)
Flavonoïden in voeding verminderen kans dodelijke kanker (27-5-2015)
Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kanker (11-1-2015)