03.04.2012

Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld

Als je ze onverstandig gebruikt verhogen anabolica je kans op hart- en vaatziekten. Dat geldt niet alleen voor de grootverbruikers van spierversterkende androgenen, maar ook voor sporters die het bij bescheiden kuurtjes houden, aldus onderzoekers van het Karolinska Institutet in Stockholm. De Zweden ontdekten dat al na welgeteld één injectie met 500 mg testosteron-enantaat de cholesterolspiegel stijgt.

Een verhoogde LDL-spiegel en een verlaagde HDL-spiegel zijn nog steeds de sterkste voorspellers van hart- en vaatziekten die we kennen. Het gebruik van cholesterolverlagende statines heeft ervoor gezorgd dat hart- en vaatziekten steeds minder dodelijke slachtoffers maken. De introductie van de statines is één van de redenen dat de levensverwachting van de gemiddelde wereldbewoner sinds de jaren negentig is toegenomen.

Er is in sommige kringen veel gedoe over statines, maar als je veel paddenstoelen of gefermenteerde producten eet, dan krijg je ze waarschijnlijk dagelijks binnen. De statine lovastatin zit bijvoorbeeld in oesterzwammen [Exp Mycol. 1995 Mar;19(1):1-6.] en in supplementen met Red Yeast Rice. [Chin Med. 2006 Nov 23;1:4.]

Statines remmen in de lever het enzym HMG-CoA-reductase [HMGCR]. Dat enzym zet 3-hydroxy-3methylglutaryl-coenzyme-A [HMG-CoA] om in mevalonate. Mevalonate is een grondstof voor cholesterol. Als het lichaam door statines minder cholesterol aanmaakt, neemt de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL af. Soms rapporteren gebruikers van statines onverwacht ernstige bijwerkingen. Die zijn misschien het gevolg van een afgenomen aanmaak van het enzym co-Q10 of vitamine D. Wellicht kan suppletie die bijwerkingen voorkomen of verzachten.

Testosteron en daarvan afgeleide hormonen werken in op de lever. Hoe moeilijker ze worden afgebroken, des te groter is hun impact. De Zweden vroegen zich af of het overigens niet levertoxische testosteron-enantaat via het HMGCR-enzym de cholesterolspiegel verhogen. Ze injecteerden 39 gezonde mannen van 18-50 jaar met 500 mg Testoviron Depot, afkomstig uit de fabrieken van Schering Nordiska, en keken wat er gebeurde.

Vrijwel onmiddellijk na de toediening begon de cholesterolspiegel te stijgen. Twee dagen na de injectie was die 15 procent hoger dan normaal. Toen was ook bij tachtig procent van de mannen de concentratie van het cholesterolproducerende enzym HMGCR verhoogd. Na 15 dagen was de cholesterolspiegel weer genormaliseerd.


Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld


Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld


Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld


Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld
De onderzoekers experimenteerden ook met humane levercellen. Je ziet hierboven dat die cellen, nadat de onderzoekers ze in reageerbuizen blootstelden aan testosteron, al na 2 uur meer HMGCR gingen aanmaken.

De onderzoekers denken niet dat testosteron de aanmaak van het 'goede HDL-cholesterol' verhoogt. In de jaren negentig ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat direct na toediening van 300 mg testosteroncypionaat in mannen de HDL-spiegel met 21 procent verminderde. [Clin J Sport Med. 1996 Jul;6(3):152-7.] Dat komt waarschijnlijk omdat testosteron in de lever het enzym hepatic triglyceride lipase [HTGL] activeert. Dat enzym breekt HDL af. In anabolengebruikers kan de concentratie HTGL meer dan verdubbelen. [Arch Intern Med. 1991 Oct;151(10):1925-33.]

Elitebodybuilders besteden vaak een aanzienlijk deel van hun prijzengeld aan begeleiding door artsen en voedingsdeskundigen. De atleten hebben die specialisten nodig om vooral de cardiovasculaire bijwerkingen van hun gear in toom te houden. Het Zweedse onderzoek, dat tussen twee haakjes werd bekostigd door de WADA, suggereert dat misschien ook de bescheidener anabolicagebruikers wat meer aandacht aan de bijwerkingen van hun anabolica zouden kunnen besteden.


Al na één injectie met testosteron is je cholesterolspiegel ontregeld


Bron:
Subst Abuse Treat Prev Policy. 2012 Mar 20;7(1):12.