29.07.2015

Aicar-booster Compound 14 als afslankmiddel

Injecties met een peptide dat moleculaire wetenschappers Compound 14 noemen laat muizen vet verliezen, en geeft ze bovendien misschien een groter uithoudingsvermogen. Dat schrijven onderzoekers van de University of Southampton in Engeland in Chemistry & Biology. Compound 14 werkt doordat het de concentratie van het onder chemische wielrenners welbekende Aicar verhoogt.

Aicar, purines en compound 14
Aicar
Aicar [structuurformule hiernaast] heet voluit 5-aminoimidazole-4-carboxamide ribonucleotide, maar wetenschappers noemen het ook wel ZMP. Nadat onderzoekers in dierstudies ontdekten dat Aicar in combinatie met PPAR-delta-agonisten zowel het uithoudingsvermogen als het calorieverbruik fiks verhoogden, is Aicar als dopingmiddel op de markt gekomen.

Aicar activeert de energiesensor AMPK, en laat cellen denken dat ze weinig energie toegevoerd krijgen. In reactie daarop activeren de cellen enzymen die energie genereren, maar ook enzymen als hemeoxygenase die beschermen tegen agressieve moleculen. Artsen bestuderen of toediening van Aicar tijdens hartoperaties de kans op beschadiging van de hartspier vermindert.

Purine
Nadat in 2009 dopingjagers gingen vermoeden dat wielrenners Aicar gebruikten, zette de WADA Aicar in 2011 op de dopinglijst. Betrouwbare dopingtests voor Aicar zijn er nog niet. De ontwikkeling van die tests wordt bemoeilijkt doordat het lichaam Aicar zelf aanmaakt. De stof fungeert onder meer als tussenproduct bij de biosynthese van purine [structuurformule hierboven]. Purine is een bouwsteentje van de nucleïnezuren waaruit onder meer het DNA bestaat.

Compound 14
Het enzym ATIC - voluit: aminoimidazole carboxamide ribonucleotide transformylase - speelt een sleutelrol in de omzetting van Aicar in purine. In 2012 rapporteerden onderzoekers van de University of Southampton dat ze een klein molecuul hadden ontdekt dat ATIC uitschakelt. [Chembiochem. 2012 Jul 23;13(11):1628-34.] De concentratie Aicar neemt daardoor toe. Dat molecuul noemden de onderzoekers Compound 14. Je ziet zijn structuurformule hierboven.

In vitro-studie
In hun nieuwe studie, die onlangs verscheen in Chemistry & Biology, stelden de onderzoekers cellen bloot aan Aicar, Compound 14 en de glucoseblokker 2-DG. Je ziet hieronder dat de cellen daardoor meer zuurstof gingen verbruiken, maar minder melkzuur gingen afgeven. De cellen gingen dus meer energie verbruiken, en waarschijnlijk ook meer vetten verbranden.Aicar-booster Compound 14 als afslankmiddelDierstudie
De onderzoekers injecteerden muizen dagelijks met 50 mg Compound 14 per kg lichaamsgewicht in hun darmen. Het humane equivalent van die dosis is 300-500 mg. Andere muizen kregen injecties zonder actieve stoffen.

De onderzoekers hadden een deel van hun muizen standaardvoer [Chow] gegeven. Die dieren hadden dus een normaal gewicht. Een ander deel van de proefdieren was vetgemest met voer met extra veel vet [High-Fat]. Je ziet hieronder dat Compound 14 in beide groepen gewichtsverlies veroorzaakte.Aicar-booster Compound 14 als afslankmiddel


Aicar-booster Compound 14 als afslankmiddelDe insulinespiegel in de proefdieren verminderde, en de gevoeligheid voor insuline nam toe.

Conclusie
"Our current results suggest that there is much potential for Compound 14 as a treatment for diabetes as, unlike current antidiabetic drugs, this compound could improve glucose handling as well as reduce the body weight of obese diabetic patients", schrijven de onderzoekers.

Nu is dus nog maar de vraag of a. Compound 14 ook zulke mooie effecten in mensen heeft en b. of Compound 14 veilig is. De kans op bijwerkingen is niet denkbeeldig. Compound 14 vermindert de aanmaak van purine, en dat kan op legio manieren het functioneren van cellen veranderen. Het eiwitmetabolisme zou bijvoorbeeld wel eens onderuit kunnen gaan...Aicar-booster Compound 14 als afslankmiddelBron:
Chem Biol. 2015 Jul 23;22(7):838-48.

Meer:
De eerste endurance drug van de nieuwe generatie heet Aicar (17-8-2008)