14.12.2012

Afvallen met koolhydraatarm dieet kost geen spiermassa en kracht

Turners die willen afvallen kunnen veilig een dieet volgen met nauwelijks koolhydraten. Het gaat niet ten koste van hun kracht en explosiviteit, ontdekten onderzoekers van de University of Padova in ItaliŽ. Turners die een maand een low carb-dieet volgen verliezen volgens de Italianen anderhalve kilo lichaamsvet en bouwen tegelijkertijd een beetje vetvrije massa op.

In het experiment dat de Italianen publiceerden in de Journal of the International Society of Sports Nutrition fungeerden mannelijke 9 turners van het CorpoLibero Gymnastics Team ASD als proefpersoon. Ze behoorden tot de beste turners van het land, en twee van hen maakten deel uit van het Italiaanse nationale team. De mannen trainden dertig uur per week.

De onderzoekers bestudeerden het prestatievermogen van de turners gedurende 2 perioden van elk 30 dagen. Tijdens de ene periode aten de sporters 'gewoon'. Hun dieet bestond voor pakweg 45 energieprocent uit koolhydraten, voor 40 energieprocent uit vetten en voor 15 energieprocent uit eiwitten. Dagelijks consumeerden de sporters 2270 kcal.


Afvallen met koolhydraatarmdieet kost geen spiermassa en kracht


Tijdens de andere periode volgden de sporters een strikt very low carb diet. De basisvoedingsmiddelen waren groene groenten, olijfolie, vis en vlees. Alcohol, brood, pasta, rijst en melk en yoghurt (in de meest zuivelproducten zitten meer koolhydraten dan eiwitten) waren uit den boze.

Daarnaast gebruikten de mannen koolhydraatarme kant-en-klare maaltijden van Gianluca Mech. [gianlucamechspa.com] De sporters slikten ook een laag-gedoseerde multivitamine, eveneens afkomstig uit de fabrieken van Gianluca Mech. Gianluca Mech betaalde mee aan het onderzoek, en de eerste auteur van de studie is als consultant verbonden aan dat bedrijf.

Het very low carb diet bestond voor 55 energieprocent uit vet, voor 40 energieprocent uit eiwit en voor 5 energieprocent uit koolhydraten. Dagelijks consumeerden de turners 1970 kcal per dag. Hun eiwitinname was hoog: 2.8 gr per kg lichaamsgewicht per dag. Het koolhydraatarme dieet was dus tegelijkertijd een hoog-eiwitdieet.

Voor en na elke periode testten de onderzoekers het prestatievermogen van de turners. Ze zagen geen effect. JS = jump-squat; CMJ = counter movement jump.


Afvallen met koolhydraatarmdieet kost geen spiermassa en kracht


Afvallen met koolhydraatarmdieet kost geen spiermassa en kracht


In oudere studies vermindert koolhydraatarme voeding het prestatievermogen. De onderzoekers hielden er destijds geen rekening mee dat het lichaam een week nodig heeft om aan een koolhydraatarm dieet te wennen. De Italianen deden dat echter wel.

"Our data suggest that athletes who underwent a very low carbohydrate ketogenic diets with adequate protein intake lost weight and improved body composition without any negative changes in strength and power performance", concluderen de Italianen in de laatste alinea van hun artikel. "In conclusion, this dietetic approach in the short term could be helpful in sports that involve weight categories."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jul 26;9(1):34.

Meer:
Low Carb-dieet maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker (19-7-2012)
Plantaardig low-carb-dieet is gezond (4-4-2012)
Studie: low carb + krachttraining = fors vetverlies, geen verlies spiermassa (21-1-2011)