28.03.2013

Het kan echt: afvallen met aromatherapie

Het kan echt: afvallen met aromatherapie
Een paar dagen geleden schreven we over een vergeten Japanse dierstudie, waarin blootstelling aan de geur van grapefruit in muizen electrische zenuwprikkels naar vetweefsels versterkte. In theorie zouden de dieren daardoor misschien vetmassa kunnen verliezen - en als dat zo is, dan is aromatherapie met grapefruitolie misschien interessant voor mensen die willen afvallen. Die theorie wordt een stuk aannemelijker door een vervolgstudie die de Japanners publiceerden in 2005.

De Japanners experimenteerden met mannelijke ratten. In een proef registreerden ze met electroden de electrische activiteit in de zenuwbanen naar het epididymale vetweefsel in de onderbuik [epididymal], het bruine vetweefsel tussen de schouderbladen [interscapular], de pephormonen producerende bijnier [adrenal] en de maag [gastric].

Toen de Japanners op de kooi een gaasje legden dat was doordrenkt met een 1:100 oplossing van grapefruitolie in water, zagen ze dat de activiteit in de zenuwbanen naar de vetweefsels en de bijnier toenam, maar dat de activiteit in de baan naar de maag juist verminderde. De metingen hieronder duurden 90 min.


Het kan echt: afvallen met aromatherapie


Het kan echt: afvallen met aromatherapie


Toen de aromatherapie begon steeg de concentratie glycerol in het bloed. Dat wijst er op dat de vetcellen hun inhoud afstaan aan het bloed.

De Japanners legden gedurende 6 weken 3 keer per week 15 min achtereen een gaasje op het doek, dat was doordrenkt van een 1:1000 oplossing van grapefruitolie in water. [GF] Bij een controlegroep legden de onderzoekers een gaasje met gewoon water. [Water] De blootstelling aan de grapefruitolie remde de toename van het lichaamsgewicht.


Het kan echt: afvallen met aromatherapie


Het kan echt: afvallen met aromatherapie


Dat kwam in ieder geval gedeeltelijk doordat grapefruitolie de inname van voedsel verminderde, vertelt de figuur hierboven.

De onderzoekers ontdekten dat aromatherapie de lichaamstemperatuur van de ratten verhoogde van 37.23 graden [toen de blootstelling van een kwartier begon] naar 38.02 graden [3 uur later].

De onderzoekers herhaalden hun proeven met limonene, een prominent bestanddeel van grapefruitolie. Ze boekten dezelfde resultaten. "We conclude that the smell of grapefruit oil, especially limonene, affects autonomic nerves, increases lipolysis and heat production (energy consumption), and reduces appetite and body weight.

Bij mensen die willen afvallen zou aromatherapie met grapefruitolie wel eens tot betere resultaten kunnen leiden dan bij ratten, speculeren de Japanners. Ze citeren onderzoekers van Creative Nesus, die in een niet-gepubliceerde studie mensen 30 min blootstelden aan de geur van een doorgesneden grapefruit. Toen de blootstelling begon had de huid op hun rug een temperatuur van 31 graden. Negentig minuten later was dat 34 graden.

"The reason why humans show a much more dramatic change (about 3 degrees Celsius) in temperature than mice (about 0.8 degrees Celsius) is not clear", schrijven de Japanners.

Bron:
Neurosci Lett. 2005 Jun 3;380(3):289-94.

Meer:
Sneller afslanken met aromatherapie (24-3-2013)