Opgeladen: 5-1-2016
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: Animal study: slimming supplement BAIBA is effective and safe (5-2-2016)

Dierstudie: afslanksupplement BAIBA effectief en veilig

Dierstudie: afslanksupplement BAIBA  effectief en veilig
Een paar dagen geleden schreven we over bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement - dat supplementenmakers tussen twee haakjes liever BAIBA noemen. Je ziet de structuurformule hiernaast. BAIBA werkt op een totaal andere manier dan andere stoffen die je in afslanksupplementen kunt tegenkomen, schreven we toen. Vandaag vallen we je lastig met een dierstudie die onderzoekers van het Franse Inserm in 2008 publiceerden in Obesity. Dat onderzoek doet vermoeden dat BAIBA niet alleen effectief is, maar ook nog eens uitzonderlijk veilig.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met muizen met een genetische aanleg om makkelijk dik te worden [ob/+]. Bij de dieren werkten de genen voor leptine niet optimaal. Leptine is een hormoon dat wordt aangemaakt door vetcellen, en dat stofwisseling reguleert. Als je gezond bent, maak je meer leptine aan naarmate je vetcellen harder groeien. Daardoor neemt je calorieverbruik toe.

Die muizen kregen gedurende vier maanden voer met extra vet en suiker. Een deel van de proefdieren kreeg daarbij BAIBA toegediend via het drinkwater. Het humane equivalent van de uitgeteste dosis is, voor een volwassene van 85 kilo, 850 milligram per dag.

De onderzoekers gebruikten een groep muizen met een normale genetische aanleg [+/+] als controlegroep. Die muizen kregen wel het calorierijke en dikmakende voer, maar geen BAIBA.

Minder lichaamsvet
Toediening van BAIBA verminderde de toename van lichaamsvet met 40 procent in de ob/+-muizen. In die groep proefdieren nam tijdens het experiment de vetvrije massa een beetje af, maar suppletie met BAIBA verhinderde dat. BAIBA had geen invloed op de inname van voedsel.


Dierstudie: afslanksupplement BAIBA effectief en veilig


Meer leptine
BAIBA-suppletie verhoogde de afgifte van leptine in het bloed, het vetweefsel en de maag van de proefdieren.


Dierstudie: afslanksupplement BAIBA effectief en veilig


Grotere gevoeligheid voor insuline
Na vier maanden dienden de onderzoekers de muizen een fikse dosis glucose toe. Bij de proefdieren die BAIBA hadden gekregen verdween die glucose sneller uit het bloed en nam de insulinespiegel minder toe.


Dierstudie: afslanksupplement BAIBA  effectief en veilig


Bloedbeeld
BAIBA had geen negatieve effecten op de concentratie cholesterol in het bloed, en verlaagde de antioxidantstatus niet. BAIBA verlaagde bij de ob/+-muizen bovendien de concentratie van de enzymen LDH en ALT. Dat is positief, en doet vermoeden dat BAIBA in ieder geval de lever van de ob/+-proefdieren gezonder maakte.


Dierstudie: afslanksupplement BAIBA effectief en veilig


Toen de onderzoekers leverweefsel van de proefdieren onder de microscoop bestudeerden, zagen ze dat BAIBA inderdaad zorgde voor minder leververvetting, minder ontstekingen en minder fibrose.

Conclusie
"BAIBA toxicity seems low", concluderen de onderzoekers. "Although further investigations should thoroughly evaluate BAIBA toxicity, this endogenous derivative may have a favorable safety profile that could be attractive for pharmacological usages."

Bron:
Obesity (Silver Spring). 2008 Sep;16(9):2053-67.

Meer:
Bèta-AIBA, een nieuw afslanksupplement (3-1-2016)


Versnelt luteïne vetverlies?
Humane studie.

Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl
Nog een humane studie. Effectieve dosis: 21 milligram per dag.

Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet
Dierstudie.