Afslankmiddel carnosic acid heeft anabole werking
Gisteren schreven we een stukje over onze nieuwe obsessie, het diterpeen carnosic acid dat volgens in vitro-studies vetcellen dwingt hun inhoud af te staan aan de bloedbaan. Carnosic acid is al op de markt als biologisch conserveringsmiddel, en de veiligheid is voldoende onderzocht. Op zoek naar meer informatie stuitten we op een ander in vitro-onderzoek. Volgens die studie laat carnosic acid spiercellen meer glucose opnemen.
Kijk. Een stof die vetcellen misschien kleiner maakt, maar spiercellen groter. Dat zijn leuke dingen voor de mensen.
Opname van glucose
In 2014 publiceerden Engelse celbiologen, verbonden aan de universiteit van Dundee, in Cellular Signalling een in vitro-studie waarin ze spiercellen blootstelden aan carnosic acid [CA]. Hoe hoger de dosering, en hoe langer de duur van de blootstelling, hoe meer glucose namen de spiercellen op.
Werking van insuline
Ook in aanwezigheid van insuline verhoogde carnosic acid de opname van glucose door de spiercel. In aanwezigheid van wortmannin [WM] of PI103 verdween het effect. Wortmannin en PI103 zijn remmers van het enzym phosphoinositide 3-kinase.
Rol van AMPK
De onderzoekers maakten cellen waarin het enzym AMPK niet meer werkte. AMPK is een enzym dat actief wordt door beweging en vasten, en dat in spiercellen de gevoeligheid voor glucose verhoogt. Nogal wat insulineversterkers waarmee de supplementenindustrie experimenteert werken via AMPK. Carnosic acid bleek AMPK echter niet nodig te hebben om spieren vol te stapelen met glucose.
In spiercellen waarin de onderzoekers AMPK hadden uitgeschakeld [AMPK-alpha 1-KD] werkte carnosic acid even goed als in spiercellen waarin dat niet was gebeurd [Scr-CON].
Slot
Binnenkort meer.
Bron:
Cell Signal. 2014 Nov;26(11):2343-9.
Meer:
Carnosic acid, een potentieel afslankmiddel uit rozemarijn (3-3-2016)
|