Opgeladen: 30-1-2016
Opgeborgen in: Peper, Afslanksupplementen
Translation: Lose weight and perform better with stearoylvanillylamide (17-3-2016)

Afslanken en beter presteren met stearoylvanillylamide

In sommige afslanksupplementen die recent op de markt zijn gekomen zit de capsaicinanaloog stearoylvanillylamide. Wat voor stof dat stearoylvanillylamide precies is, dat vertelt een Japanse dierstudie uit de vorige eeuw. Dat onderzoek maakt duidelijk dat stearoylvanillylamide niet alleen interessant is voor mensen die wat overtollige kilootjes vet willen verliezen, maar ook voor sporters die tijdens hun afmattende trainingen graag over meer energie zouden willen beschikken.

Stearoylvanillylamide
Je ziet hieronder de structuurformule van stearoylvanillylamide. Stearoylvanillylamide is verwant aan capsaicin en zit, net als capsaicin, in rode peper. Het verschil tussen beide stoffen is dat stearoylvanillylamide niet brandt, en capsaicin wel. De hoeveelheid capsaicin die een mens kan verdragen is beperkt tot enkele milligrammen per dag, de hoeveelheid stearoylvanillylamide is aanmerkelijk hoger.


Stearoylvanillylamide


Capsaicin vergroot in dierstudies het uithoudingsvermogen. In de late jaren negentig van de vorige eeuw vroegen Japanse onderzoekers zich af of stearoylvanillylamide, hoewel het een nonpungent capsaicin analog is, dat ook doet.

Studie
De onderzoekers gaven muizen per kilogram lichaamsgewicht 0.033 millimol capsaicin [CAP] of stearoylvanillylamide [C18-VA], en lieten ze drie uur later zo lang zwemmen als ze konden.

Het humane equivalent van die dosis is voor stearoylvanillylamide ongeveer 110 milligram.

Resultaten
Zowel capscaicin als stearoylvanillylamide verlengden de tijd dat de muizen konden blijven zwemmen, zie je linksonder. De onderzoekers testten ook een wat hogere en een wat lagere dosis uit, maar die werkten niet beter. Dat zie je rechtsonder.


Afslanken en beter presteren met stearoylvanillylamide


Mechanisme
Zowel capscaicin als stearoylvanillylamide verhoogden de afgifte van adrenaline. De gestegen concentratie adrenaline liet vetcellen vrije vetzuren [FFA] afgeven aan het bloed. De spieren konden die vervolgens verbranden.


Afslanken en beter presteren met stearoylvanillylamide


Afslanken en beter presteren met stearoylvanillylamide


Conclusie
Supplementenmakers hebben stearoylvanillylamide ontdekt. Het afgelopen jaar is de stof opgedoken in meerdere afslanksupplementen. Stearoylvanillylamide of C18-VA, zoals de onderzoekers de stof consequent noemen, is misschien ook interessant voor sporters.

"C18-VA, that is present in hot peppers in a very small amount, increased the swimming capacity of mice under the present conditions", schrijven de Japanners. "The increased serum free fatty acids due to the stimulated adrenaline secretion may inhibit the muscle glycolysis during the early period of exercise and stimulate free fatty acids uptake by muscles, suggesting that the spared glycogen is available during the later stage of exercise, resulting in a prolonged time to exhaustion."

"C18-VA may be used as a nutritional aid to enhance the exercise capacity in humans."

Bron:
J Nutr. 1998 Nov;128(11):1978-83.

Meer:
Met dihydrocapsiaat verbrand je dagelijks 60 kcal extra (27-10-2010)
Afvallen met capsiaat (6-1-2009)
Hoe meer vet je hebt, des te slanker word je van capsaicin-analogen (14-11-2007)


Paprika's en pepers beschermen tegen de ziekte van Parkinson
Humane studie.

Peper in je eten verlaagt insuline- en suikerspiegel
Humane studie.

Capsaicin in rode peper remt de groei van de vetcel
In vitro-studie.