Opgeladen: 26-3-2017
Opgeborgen in: Zittende leefstijl & lichamelijke inactiviteit
Translation: Weight loss diet while physically inactive speeds up loss of muscle mass (12-5-2017)

Afslankdieet tijdens lichamelijke inactiviteit versnelt verlies spiermassa

Een paar maanden geleden schreven we dat tijdens een periode van lichamelijke inactiviteit een overdaad aan kilocalorieën spierafbraak versnelt. Die bevinding verleidde ons tot de speculatie dat tijdens zo'n periode van inactiviteit een mild caloric deficit de spierafbraak misschien het beste beteugelt. Als dat klopt, dan moet dat caloric deficit wel heel erg bescheiden zijn, weten we nu dankzij de studie die Italiaanse onderzoekers van de universiteit van Trieste publiceerden in de American Journal of Clincal Nutrition. Een caloric deficit van 20 procent is in ieder geval te groot. Dat stimuleert de spierafbraak alleen maar.

Studie
De Italianen lieten 9 gezonde proefpersonen twee keer gedurende 14 dagen bedrust houden [Bed rest]. De ene keer kregen de proefpersonen evenveel calorieën als ze dagelijks verbrandden [Eucaloric], de andere keer kregen ze 20 procent minder calorieën dan ze verbruikten [Hypocaloric]. De onderzoekers bepaalden het effect van die behandeling op de lichaamssamenstelling.

Bij twee andere gelegenheden liepen de proefpersonen gewoon rond, [Ambulatory] en kregen ze de ene keer gedurende 14 dagen evenveel calorieën als ze verbruikten, en een andere keer 20 procent minder.

Resultaten
Bedrust kostte de proefpersonen vetvrije massa - en dat verlies was bijna een factor vier groter bij een hypocalorisch dieet.


Afslankdieet tijdens lichamelijke inactiviteit versnelt verlies spiermassa


Afslankdieet tijdens lichamelijke inactiviteit versnelt verlies spiermassa


Mechanisme
Hierboven zie je dat tijdens inactiviteit de spieren minder leucine opnemen uit het bloed, en ook minder leucine omzetten in spiereiwitten. Lichamelijke inactiviteit zet de anabole processen in de spiercel kennelijk een paar tandjes lager. Een caloric deficit versterkt die afname.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2007 Aug;86(2):366-72.

Meer:
Overmaat aan kilocalorieën versnelt spierafbraak tijdens lichamelijke inactiviteit (12-10-2016)


Je kunt niet trainen? Blijven gebruiken, die BCAA's...
Krachtsporters die om wat voor reden dan ook een paar weken niet kunnen trainen, verminderen misschien hun spierafbraak als ze BCAA's gebruiken. Dierstudie.

Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint
Suppletie met het aminozuur L-leucine remt de afbraak van spiermassa in spieren die niet actief zijn. Nog een dierstudie.

Creatine houdt inactieve spier op peil
Bang bent dat je gedurende een periode van inactiviteit spiermassa moet inleveren? Canadese bewegingswetenschappers hebben een tip voor je. Humaan onderzoek.