Opgeladen: 7-3-2021
Opgeborgen in: Vergeten & herontdekte doping
Translation: What kind of anabolic steroid was 2-alpha-methyl-nandrolone (8-3-2021)

Wat voor anabole steroïden waren de 2-alpha-methyl-nandrolones?

Wat voor anabole steroiden waren de 2-alpha-methyl-nandrolones?
Veertien jaar geleden ontdekten we in een patent van het Amerikaanse Upjohn uit 1955 een curieuze groep anabole steroïden met een nandrolon-skelet en een 2-alpha-methylgroep. We dachten aanvankelijk dat, na publicatie van dat patent, niemand meer serieus naar 2-alpha-methyl-nandrolones had gekeken. Toen we stuitten op een Japanse studie uit de jaren zestig, realiseerden we ons dat de vork anders in de steel stak.


Wat voor anabole steroiden waren de 2-alpha-methyl-nandrolones?


Studie
Surfend op het web stuitten we op een artikel dat onderzoekers van de Japanse farmaceut Dainippon Pharmaceutical publiceerden in 1964. Dat artikel beschrijft onder meer een serie dierproeven met een reeks anabole steroïden die ook worden omschreven in het patent van Upjohn uit 1955.

De Japanners testten hun steroidhormonen uit op gecastreerde mannelijke labratten door ze gedurende 7 dagen te injecteren.

Na afloop bepaalden de onderzoekers het gewicht van de kringspier levator ani om de anabole werking van de synthetische hormonen in te schatten. Om een idee te krijgen van de androgene bijwerkingen, bepaalden ze ook het gewicht van de prostaat van de dieren.

Resultaten
De anabole werking van de 2-alpha-methyl-nandrolon-analogen was minder dan die van testosteron, maar hun androgene werking nog veel geringer. De ratio anabole-androgene werking [de therapeutic index] was hierdoor een factor 3-5 gunstiger dan die van testosteron.


Wat voor anabole steroiden waren de 2-alpha-methyl-nandrolones?


Levertoxiciteit
Wat voor anabole steroiden waren de 2-alpha-methyl-nandrolones?
De structuur van de meeste stoffen hierboven doet denken aan die van methasteron, een designersteroid dat in 2005 op markt kwam als Superdrol. Methasteron, waarvan je de structuurformule hiernaast ziet, is een uiterst giftig steroid, dat de lever en nieren kan beschadigen.

Methasteron is echter niet gebaseerd gebaseerd op nandrolon, maar op DHT. Desondanks dit vermoeden we dat in de lijst hierboven nogal wat steroïden staan die behoorlijk schadelijk zijn voor de lever. Afgaande op wat we weten over C17-gealkyleerde nandrolones, zouden ze wel eens nog toxischer kunnen zijn dan methasterone.

Een steroid waarvoor dat mogelijk niet geldt, is steroid 5827 of 2-alpha-methyl-nandrolon. Je ziet de structuurformule bovenaan de pagina. Dit steroid is waarschijnlijk niet alleen mild voor de lever, maar ook wat androgene bijwerkingen betreft wellicht milder dan nandrolon.

Meer bijwerkingen?
De Japanners bepaalden ook de oestrogene en progestagene werking van hun steroïden. Die stelde niets voor. Dat is conform het patent van Upjohn.

Bron:
Jpn J Pharmacol. 1964 Jun;14:138-49.

Meer:
Meer kapotte levers door Superdrol - en madol? (7-3-2009)
Designersteroid Superdrol sloopt nog eens vijf levers (14-2-2008)
Bodybuilders krijgen leverproblemen door Superdrol en Halodrol (22-11-2007)
Superdrol beschadigt lever en nieren van bodybuilder (19-9-2006)
Superdrol, Masteron en oxymetholone komen uit hetzelfde nest (31-10-2005)


2,4-dioxa-3-thia-5-alpha-androstane: een vergeten excentriek anabool uit de jaren zeventig A-nor-androgenen: incomplete maar werkzame versies van testosteron Wat is steroid 36644-Ba?

2,4-dioxa-3-thia-5-alpha-androstane: een vergeten excentriek anabool uit de jaren zeventig
Een anabolicum waarvan je zou denken dat het met geen mogelijkheid kan werken. Fout gedacht.

A-nor-androgenen: incomplete maar werkzame versies van testosteron
Ontworpen in 1969. Daarna weinig meer van vernomen.

Wat is steroid 36644-Ba?
Een merkwaardig steroid, bedacht door de makers van methandienone, de actieve stof in Dianabol.