Opgeladen: 12-4-2022
Opgeborgen in: Cacao, Plantenextracten, Afslanksupplementen
Translation: (-)-Epicatechin, an appetite suppressant from cocoa (13-4-2022)

(-)-Epicatechine, een eetlustremmer uit cacao

In cacao zit het polyfenol (-)-epicatechine. Een paar dagen gelden vertelden we hoe die stof de effecten van training imiteert. Volgens Amerikaanse humane studies remt datzelfde (-)-epicatechine de eetlust op een manier die interessant is voor afslankers.


(-)-Epicatechine, een eetlustremmer uit cacao


Studie
James Greenberg, een onderzoeker van de City University of New York, gaf 28 gezonde jonge mannen bij meerdere gelegenheden een chocoladedrank van de Hershey Company. Dat bedrijf betaalde trouwens niet mee aan de studie.

De ene keer leverde de chocoladedrank 0 milligram epicatechine per kilo lichaamsgewicht, de andere keren was dat respectievelijk 1.6, 3.2 en 4.8 milligram.

150 minuten na inname kregen de proefpersonen pizza, en mochten daarvan zoveel eten als ze maar wilden.

Resultaten
De dosis van 1.6 milligram epicatechine per kilo lichaamsgewicht was het meest effectief als het aankwam op het remmen van de eetlust. Bij die dosis aten de proefpersonen 18 procent minder van hun pizza.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


(-)-Epicatechine, een eetlustremmer uit cacao


In eerdere publicaties hadden de onderzoekers lagere doses uitgeprobeerd. Daar kwam uit dat 1.6 milligram epicatechine per kilo lichaamsgewicht de eetlust verminderde, maar lagere doses niet. [Am J Clin Nutr. 2016 Sep;104(3):613-9.]

In die eerdere studies keek Greenberg ook naar de eetlustremmende werking van andere prominente - en meer complexe - fenolen in cacao, maar die hadden geen impact.

Ja, maar...
Epicatechine zit in chocolade. Hoe zwarter en puurder de chocolade, hoe groter de concentratie epicatechine. Maar ook de allerpuurste chocolade bevat niet genoeg epicatechine om interessant te zijn voor afslankers.

Die verdrietige conclusie trekken we na lezing van een artikel dat chemici van het Indiase Natsol Laboratories Private Limited in 2014 publiceerden in International Scholarly Research Notices. [Int Sch Res Notices. 2014 Oct 28;2014:628196.]

Klik op de tabel voor een grotere versie.


(-)-Epicatechine, een eetlustremmer uit cacao


Je hebt toch al snel meer dan 120 gram pure chocolade nodig om aan de hoeveelheid epicatechine te komen die nodig is om de eetlust te remmen. Die portie levert grofweg 4 keer meer energie dan de proefpersonen vervolgens 'uitbespaarden' door minder pizza te eten.

Alleen door een ondernemende producent van supplementen of functional foods zal er iets nuttigs met het onderzoek van Greenberg gebeuren...

Bron:
Journal of Functional Foods 42 (2018) 356-61.

Meer:
Van pure chocolade word je minder snel dik dan van melkchocolade (1-7-2014)
Cacao verhoogt verbranding van vet (29-6-2014)


Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht Krachttraining vermindert eetlust

Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide
Afslanken wordt misschien makkelijker door dagelijkse suppletie met een paar honderd milligram van het lichaamseigen oleoylethanolamide.

Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht
Gebruikers van multivitamines zijn slanker dan niet-gebruikers.

Krachttraining vermindert eetlust
Als je graag vetmassa wilt verliezen, dan is dat natuurlijk prima.