04.03.2011

Sterke natuurlijke anti-oestrogenen in Brassaiopsis glomerulata

Terwijl het ene na het andere designersupplement met synthetische steroidverbindingen van de markt verdwijnt, verschijnen er steeds meer supplementen met exotische extracten. Eén van die nieuwe extracten is Brassaiopsis glomerulata. Het blokkeert volgens een studie van gerenommeerde onderzoekers de werking van het enzym aromatase.

Triazole
Extracten van Brassaiopsis glomerulata zitten in Triazole, een anti-oestrogeen supplement annex testosteronbooster van Driven Sports. Brassaiopsis glomerulata is niet het enige bestanddeel van Triazole, maar het is wel het bestanddeel dat de fabrikant in zijn promotiemateriaal het meeste benadrukt. Andere bestanddelen zijn extracten van Prunella vulgaris [da's de brunel, een plantje dat gewoon langs de weg groeit], propolis en curcumin.

De fabrikant heeft 7 menselijke proefkonijnen Triazole laten gebruiken. Volgens advertenties steeg hun vrije testosteronspiegel met 146 procent en verminderde hun estradiolspiegel met 45 procent.

Brassaiopsis glomerulata is een Oost-Aziatische struik die lokale genezers inzetten tegen een keur van aandoeningen - van reuma tot rugpijn tot constipatie. In China gebruiken genezers de plant om de afvoer van urine op gang te helpen.

Omdat er over de bestanddelen van Brassaiopsis glomerulata weinig bekend was, namen Amerikaanse kankeronderzoekers de plant onder de loupe. Ze zijn op zoek naar natuurlijke verbindingen die de omzetting van androstenedione en testosteron in estradiol afremmen. Farmacologen kunnen die verbindingen misschien gebruiken voor nieuwe medicijnen tegen hormoongevoelige kankers.

De onderzoekers ontdekten dat extracten van de bladeren van Brassaiopsis glomerulata een anti-oestrogene werking hebben. Ze isoleerden de bestanddelen van het extract en bepaalden voor elk daarvan de anti-oestrogene werking. De onderzoekers keken of de verbindingen in een reageerbuis konden verhinderen dat aromatase androstenedione omzet in vrouwelijke homonen [non-cellular], en of ze die omzetting afremden in levende menselijke cellen [cellular].

De onderzoekers testten de plantenstoffen uit in een concentratie van 20 microgram per millilter. Ze vergeleken hun anti-oestrogene werking met die van Cytadren [AG] [50 microgram] en letrozole [20 nanomol].


Sterke natuurlijke anti-oestrogenen in Brassaiopsis glomerulata


Sterke natuurlijke anti-oestrogenen in Brassaiopsis glomerulata


Vooral interessant zijn verbindingen die de aromatisering in levende cellen afremmen. Daarom is component 10 - ordinair linolzuur - niet zo interessant, maar de componenten 5, 9 en 12 wel.

Component 5 is een triterpeen, component 9 het nog niet eerder in een plant aangetroffen N-benzoyl-L-phenylalanine methyl ester. De component die het beste presteert is echter component 12: (-) - dehydrololiolide. Die verbinding doet het net zo goed als letrozole.

Component 12 is een bekende. Hij zit in druiven, weten we sinds 1989. [Australian Journal of Grape and Wine Research Volume 2, Issue 3, pages 179–183, October 1996] Extracten van druivenpitten hebben in ieder geval in reageerbuisstudies een sterke anti-oestrogene werking.

Bron:
Phytochem Lett. 2009 Feb 19;2(1):29-33.

Meer:
Verbinding in saffloerzaad net zo anti-oestrogeen als tamoxifen (9-11-2010)
Gojibes is anti-oestrogeen (1-6-2010)
Vitamine D is alleen anti-oestrogeen waar het nodig is (28-2-2010)