12.12.2011

Moeiteloos slanker: vervang boter door olijfolie

Wil je een lager vetpercentage? Je hebt volgens onderzoekers van Menzies School of Health Research meer voedingsinstrumenten tot je beschikking dan je misschien denkt. Het veranderen van het soort vetten dat je eet, bijvoorbeeld. Vervang boter en goedkope bakmargarines door olijfolie, kaas en vet vlees door noten - en je valt af zonder dat je er erg in hebt.

Wetenschappers zijn nog steeds voorstander van een dieet met vooral onverzadigde vetten. Die vetten verhogen het 'goede cholesterol' HDL, en verlagen het 'slechte cholesterol' LDL. Verzadigde vetten verhogen allebei.

Het effect van voedingsmiddelen met verzadigde vetten is daarom, wat hart en bloedvaten betreft, neutraal, terwijl het effect van de meeste natuurlijke voedingsmiddelen met onverzadigde vetzuren positief is. Bij gezonde mensen tenminste.

Verzadigde vetzuren zitten vooral in industrieel samengesteld voedsel en in zuivel en vlees. Producenten van die producten betalen daarom graag onderzoek dat moet aantonen dat de voedingswetenschap het helemaal bij het verkeerde eind heeft.

Onverzadigde vetzuren zitten in olijfolie, noten, zaden en vis. In olijfolie en avocado zitten vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren, in zonnebloemolie en vis zitten vooral meervoudig onverzadigde vetzuren, in noten vind je allebei.

Sinds vijftien jaar bestuderen voedingswetenschappers een nieuw aspect van vetzuren: hun invloed op de stofwisseling. Ook uit dat onderzoek blijkt dat we beter af zijn met een dieet met veel onverzadigde vetzuren. Studies vertellen dat het lichaam meer energie verbruikt naarmate meer van de vetten in de voeding onverzadigd zijn. Dat ligt voor de hand. De structuur van onverzadigde vetzuren leent zich beter voor omzetting in energie dan de strcutuur van verzadigde vetzuren.

In 2003 publiceerden Australische voedingswetenschappers bijvoorbeeld een experiment waaraan 8 dikke mannen van 24–49 jaar meewerkten. De onderzoekers zetten de mannen twee keer op dieet. Dat hield beide keren in dat mannen zoveel mochten eten als ze wilden. Het enige verschil tussen de twee dieetpatronen was de vetzuursamenstelling.

De ene keer aten de mannen vooral levensmiddelen met verzadigde vetzuren [SFA]. Hun energie kwam voor 24 procent uit verzadigd vet, voor 13 procent uit enkelvoudig onverzadigd vet en voor 3 procent uit meervoudig onverzadigd vet.

De andere keer aten de mannen vooral levensmiddelen met enkelvoudig onverzadigde vetzuren [MUFA]. Hun energie kwam voor 11 procent uit verzadigd vet, voor 22 procent uit enkelvoudig onverzadigd vet en voor 7 procent uit meervoudig onverzadigd vet.

Je ziet hieronder dat de verzadigde vetzuren in het SFA-dieet vooral kwamen uit zuivelvet, in de vorm van kaas, boter en volle melk. In het MUFA-dieet kwamen ze onder meer uit olijfolie en noten.

De figuur hieronder vertelt dat de mannen tijdens het MUFA-dieet gewicht verloren zonder dat dat ten koste ging van hun vetmassa - en zonder dat de mannen minder gingen eten. De vetzuursamenstelling was niet van invloed op de hoeveelheid kcals die de mannen aten.


Moeiteloos slanker: vervang boter door olijfolie


Moeiteloos slanker: vervang boter door olijfolie
Moeiteloos slanker: vervang boter door olijfolie


"Substituting dietary saturated with unsaturated fat, predominantly MUFA, can induce a small but significant loss of body weight and fat mass without a significant change in total energy or fat intake", concluderen de onderzoekers. Ze vermoeden op basis van andere studies dat een dieet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren zorgt voor een verhoogde vetverbranding.

Bron:
Br J Nutr. 2003 Sep;90(3):717-27.

Meer:
Lichaam verbrandt na inspanning liever onverzadigd vet (19-10-2010)
Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet (16-10-2010)
Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank (4-1-2010)