01.07.2013

DHEA versus androstenedione voor bodybuilders

DHEA
In 1999 publiceerden onderzoekers van het Amerikaanse LGE Performance Systems een onderzoek naar de effectiviteit van DHEA en het verboden androstenedione in bodybuilders. Hoewel onderzoekers die studie vaak aanvoeren als bewijs dat bodybuilders geen drol hebben aan DHEA, zijn wij daarvan na herhaalde lezing niet zo zeker.

Prohormonen zijn niet of nauwelijks actief, maar zetten in het lichaam om in verbindingen die dat wel zijn. In 2000 waren er tientallen op de markt, maar de meeste daarvan zijn inmiddels uit de schappen van de webshops verdwenen. DHEA is echter nog verkrijgbaar.

In de late jaren negentig bestudeerden onderzoekers voor Weider Nutrition of de meest verkochte prohormonen van dat moment - DHEA en androstenedione - interessant waren voor bodybuilders. Androstenedione is een prohormoon dat in één enzymatische stap verandert in testosteron. DHEA doet dat in twee stappen.

De onderzoekers verdeelden 40 mannen van 40-60 jaar, die allemaal al minstens een jaar met gewichten trainden, over drie groepen. De ene kreeg gedurende 12 weken een placebo, de tweede groep slikte dagelijks 2 caps van 50 mg DHEA, de derde slikte dagelijks 2 caps androstenedione. De mannen verdeelden hun caps over de dag.

Alle mannen werden sterker en fitter tijdens de suppletieperiode. De progressie in de DHEA-groep was een beetje groter dan in de andere groepen, maar het verschil was niet statistisch significant.


DHEA versus androstenedione voor bodybuilders


Soortgelijke effecten zagen de onderzoekers op de lichaamssamenstelling. Alle mannen wonnen gedurende de studie vetvrije massa [LBM], en in de tweede figuur hieronder zie je dat de DHEA-groep meer vetvrije massa won dan de twee andere groepen. Maar ook die verschillen waren statistisch niet significant.


DHEA versus androstenedione voor bodybuilders


DHEA versus androstenedione voor bodybuilders


Hoewel volgens de statistiekprogramma's van de onderzoekers DHEA geen positief effect heeft, krab je jezelf bij het zien van de bovenstaande figuren toch op je achterhoofd. Het vermoeden bekruipt je dat DHEA misschien, heel misschien toch iets zou kunnen doen met de spiermassa...

Dat vermoeden wordt nog een beetje sterker als je ziet wat voor hormonale effecten DHEA-suppletie had op de proefpersonen.


DHEA versus androstenedione voor bodybuilders


In de literatuur kom je dit onderzoek veelvuldig tegen. Wetenschappers voeren hem op als 'bewijs' dat DHEA-suppletie in gezonde sporters geen effect heeft. De auteurs van de studie trokken die conclusie echter niet.


DHEA versus androstenedione voor bodybuilders


Bron:
Med Sci Sports Exerc. 1999 Dec;31(12):1788-92.

Meer:
DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel (22-6-2013)
Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA (13-6-2013)
DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining (12-3-2013)