17.03.2012

Collageensupplement vermindert pijn in versleten knie

Een behandeling met een collageensupplement vermindert bij veertigplussers met osteoarthritis - zeg maar: versleten gewrichten - de pijn in het kniegewricht. Dat concluderen de Tsjechische reumatologen Tomas Trc en Jana Bohmova uit een onderzoek waaraan zo'n honderd proefpersonen meewerkten.

Collageen
Gewrichten bestaan voor een belangrijk deel uit kraakbeen, en kraakbeen bestaat voor een belangrijk deel uit collageen. Als je last hebt van je gewrichten, kun je die dan gezonder maken als je meer collageen binnenkrijgt? Dat idee is niet nieuw. De mystica en abdis Hildegard von Bingen schreef al in 1175 in een boek over geneeskunde dat het drinken van gelatinesoep van runderhoeven hielp tegen pijnlijke gewrichten. Een half dozijn overwegend Duitse studies uit de tweede helft van de twintigste eeuw hebben het positieve effect van gelatine en collageen op gewrichten aangetoond.

Collageensupplement vermindert pijn in artritisknie
In de studie waarover dit stukje gaat gebruikten de onderzoekers het collageenpreparaat Colatech. Het is een product van de Spaanse FDG Farmadiet Group. [fdg-farmadiet.com] Het zit - samen met lycopeen, quercetine, vitamine C en hyaluronzuur - onder meer in Artilane, een functional food voor gewrichten.

Studie
De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen over twee groepen. De ene groep kreeg 13 weken achtereen elke dag 10 gram collageen, de andere slikte dagelijks 1.5 gram glucosaminesulfaat [GS]. Die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Glucosaminesulfaat werkt waarschijnlijk op een andere manier dan collageen. Een populaire theorie is dat het gewricht glucosamine gebruikt als bouwsteen voor complexe moleculen die fungeren als een soort smeerolie, terwijl collageensuppletie het kraakbeen zou moeten laten groeien. Maar goed.

De proefpersonen moesten 4 keer de pijn in hun gewrichten een cijfer tussen de 0 en de 10 geven. Hoe hoger het cijfer, des te erger was de pijn. Beide supplementen verminderden de pijn in het kniegewricht, maar de 10 gr collageen was effectiever dan de 1.5 gr glucosamine-sulfaat. Na 13 weken collageensuppletie gaven de proefpersonen de pijn die ze op dit moment voelden 2 punten minder dan toen de suppletie begon.


Collageensupplement vermindert pijn in artritisknieCollageensupplement vermindert pijn in artritisknie


Collageensupplement vermindert pijn in artritisknie


Resultaten
De onderzoekers vroegen naar 4 soorten pijn: de gemiddelde pijn, de pijn-op-dit-moment, de pijn op-z'n-ergst en de pijn-op-z'n-best. De tabel hierboven betreft het gemiddelde van die 4 scores. Zoals je ziet rapporteerde 37 procent van de proefpersonen in de glucosaminegroep een pijnverbetering van 2 punten of meer [>20 mm]. In de collageengroep was dat 68 procent.

Tien procent van collageengebruikers rapporteerde milde bijwerkingen zoals een lawaaierige buik en winderigheid. De gebruikers van glucosamine hadden last van dezelfde bijwerkingen, maar rapporteerden ze minder vaak.

Andere studie
Eerder schreven we over een studie waarin collageensuppletie sporters van hun pijnlijke gewrichten afhielp.

Bron:
Int Orthop. 2011 Mar;35(3):341-8.

Meer:
Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters (28-2-2012)