02.03.2014 | ||||
Capsule phosphatidylserine-DHA-complex per dag verbetert geheugen zestigplussers
De DHA en EPA in visolie zit vast in een triglyceride. Het lichaam peutert die visvetzuren daaruit, plakt ze vast aan een phosphatidylserine- of phosphatidylcholinegroep, en gebruikt die moleculen vervolgens als bouwsteen voor de membranen van cellen. In krillolie, maar ook in de hersenen van koeien, zitten kant-en-klare complexen van phosphatidylserine en DHA. De figuur hieronder snaaiden we van de website van een fabrikant van supplementen met phosphatidylserine-DHA-complex.
Er zijn aanwijzingen dat een relatief hoge inname van vette vis beschermt tegen hersenziekten als dementie, de ziekte van Alzheimer en depressie. En als vette vis inderdaad de hersenen kan beschermen, dan kan phosphatidylserine-DHA-complex dat nog beter. Zou je denken. De neuroloog Veronika Vakhapova publiceerde in 2010 een studie waarin ze het supplement Vayacogeen uittestte op gezonde zestigplussers met een haperend geheugen. [Dement Geriatr Cogn Disord. 2010;29(5):467-74.] Vayacog is een product van het Israëlische Enzymotec. [enzymotec.com] Enzymotec sponsorde het onderzoek en drie medewerkers van dat bedrijf werkten als co-auteur aan de studie mee. Een deel van de Vakhapova's proefpersonen slikte dagelijks een placebo, een ander deel gebruikte 15 weken dagelijks 300 mg phosphatidylserine, 60 mg DHA en 20 mg EPA. Dat kwam neer op 3 capsules per dag. Significante effecten had de suppletie eigenlijk niet. Toen de trial was afgelopen, bleef een deel van zowel de placebogroep als de experimentele groep het supplement gebruiken, maar dan wel in een lagere dosis. Gedurende nog eens 15 weken slikten de zestigplussers dagelijks 100 mg phosphatidylserine, 20 mg DHA en 6.8 mg EPA. Dat kwam neer op 1 capsule per dag. De proefpersonen wisten dat ze een supplement gebruikten. De onderzoekers bepaalden de geheugenwerking van de proefpersonen met psychologische tests. Ze vonden geen statistisch significante effecten bij de zestigplussers die eerst 15 weken het supplement hadden gebruikt, en daarna nog eens een lagere dosis van het product hadden geslikt. De proefpersonen gingen mentaal ook niet achteruit.
Maar in proefpersonen die eerst een placebo hadden gebruikt, en later een lage dosis phosphatidylserine-DHA-complex, vond Vakhapova wel statistisch significante effecten.
Misschien kun je uit de studie afleiden dat een lage dosis phosphatidylserine-DHA-complex beter werkt dan een hoge. Of misschien moet je concluderen dat je op basis van deze studie helemaal niets kunt zeggen over de effecten van phosphatidylserine-DHA-complex op het geheugen. De onderzoekers zelf blijven optimistisch. "These results, together with previous findings [...], justify further studies evaluating the effect of phosphatidylserine-DHA-complex also in more severely affected populations", schrijven ze. Bron: Meer: |