29.09.2014

Biergist vergroot uithoudingsvermogen

Supplementen die veel stukjes erfelijk materiaal bevatten - nucleotiden, heten die stukjes - vergroten het uithoudingsvermogen van sporters. Dat blijkt uit een humane studie die de Servische bewegingswetenschapper Sergej Ostojic publiceerde in Nutrients. Ostojic gebruikte een extract van gekiemde gerst, maar in ordinair biergist zitten dezelfde nucleotiden.

Nucleotiden
Nucleotiden bestaan uit een nucleobase, een C5-suiker en fosfaatgroepen. Je ziet het bouwplan van een nucleotide hieronder.


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters
Het DNA en RNA in de cellen van alles wat leeft bestaat uit nucleotiden zoals je die hierboven ziet. Erfelijk materiaal heeft de vorm van een wenteltrap, en als je twee nucleotides aan elkaar plakt krijg je een trede. De cel leest dat DNA af door voortdurend die trap op en af te lopen.

Nucleotides zitten in onze voeding, en hoewel we nucleotides zelf kunnen aanmaken zijn er aanwijzingen dat suppletie met nucleotides interessante effecten voor sporters heeft. Geef je bijvoorbeeld nucleotides aan ratten, dan maken hun rode bloedcellen meer 2,3-diphosphoglycerate aan. [J Nutr. 1999 Mar;129(3):662-5.] Daardoor staat het hemoglobine in die rode bloedcellen makkelijker zuurstof af aan de organen - en verbetert suppletie met nucleotides waarschijnlijk het zuurstoftransport.

Studie
Ostojic gaf 15 mannelijke sportieve studenten gedurende 2 weken elke dag 50 mg nucleotides. De nucleotides waren cytidine 5'-monophosphate, uridine 5'-monophosphate, guanosine 5'-mono-phosphate and adenosine 5'-mono-phosphate. Je ziet hun structuurformules hierboven.

Vijftien andere studenten kregen een placebo.

Ostojic haalde zijn nucleotides uit gekiemde gerst, maar als je 2-3 gram biergist consumeert, dan zou je toch ook die 50 mg aan nucleotides moeten binnenkrijgen. Als je gezond bent, en geen last hebt van jicht, dan zal die hoeveelheid geen problemen geven. Dagelijks maakt het lichaam ongeveer 750 mg nucleotides aan en breekt het er ongeveer evenveel af.

Meer uithoudingsvermogen
Voor en na de suppletie moesten de proefpersonen op een treadmill rennen totdat ze niet meer konden. De eerste minuut renden de proefpersonen met een snelheid van 8 km/uur, en elke min kwam daar nog 2 km/uur bij. De suppletie met de nucleotides verbeterden het uithoudingsvermogen.


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters


Beter immuunsysteem
Toen de onderzoekers witte bloedcellen van de proefpersonen onderzochten, zagen ze dat de suppletie de Natural Killer Cells significant actiever maakte. Dat houdt in dat het immuunsysteem effectiever optreedt tegen ziektekiemen die het lichaam proberen binnen te dringen.


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters


Conclusie
"Administration of nucleotides formulation for 14 days improved some of the immunological and exercise performance indices, above baseline and placebo level, in healthy male volunteers, with no adverse effects reported", concluderen de onderzoekers. "Evidence confirmed previous animal studies suggesting that sublingual nucleotides may provide some benefits as immunostimulatory and ergogenic agents. Further studies are needed to extend these results, seeking to clarify the mechanism by which improvements occur."

Wat zou er gebeuren als je nucleotiden combineert met beetroot?

Bron:
Nutrients. 2013 Nov 21;5(11):4776-85.

Meer:
Portie bietjes verbetert tijden op de 5 kilometer (15-9-2014)
Silk peptides verhogen uithoudingsvermogen, zuurstofopname en vetverbranding (31-8-2014)
Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken (5-7-2014)