11.06.2013

Aanhechtingen groeien sneller door whey tijdens krachttraining

Als je graag je kniebanden - je fysio spreekt liever van je patellapezen of patellar tendons - sterker wilt maken, dan vind je de studie die Deense sportwetenschappers publiceerden in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports misschien wel interessant. Volgens dat onderzoek worden je aanhechtingen en pezen sterker als je tijdens je workouts whey gebruikt.

Studie
De Denen, verbonden aan Aarhus University, experimenteerden met 22 sportieve mannen van gemiddeld 24 jaar. Gedurende 12 weken trainden de mannen drie keer per week hun beenspieren op een leg-extensionmachine. De mannen trainden hun ene been met concentrische bewegingen, en hun andere met excentrische.

Elf mannen dronken tijdens hun workout een shake met 19.5 gr wheyhydrolisaat en 19.5 gr koolhydraten [WHD], de overige elf dronken een shake met 39 gr koolhydraten [PLA].


Aanhechtingen groeien sneller door whey tijdens krachttraining


Voor en na de trainingsperiode bepaalden de onderzoekers met scans de omvang van de getrainde beenspieren en de patellar tendon. Die aanhechting verbindt je knieschijf met je kuitbeen.

Resultaten
Zoals je zou verwachten versnelde de wheysuppletie de groei van de beenspieren. Maar whey maakte ook de knieband groter, vertelt de eerste figuur hieronder. Het type training - excentrisch of concentrisch - was geen factor van betekenis.


Aanhechtingen groeien sneller door whey tijdens krachttraining


Aanhechtingen groeien sneller door whey tijdens krachttraining


Je ziet de samenstelling van het gebruikte wheypreparaat hierboven. In whey zit veel leucine, en in het gebruikte product dus ook. De onderzoekers vermoeden dat door die leucine whey het collageen in de kniebanden heeft laten groeien. Er zijn dierstudies waarin leucine een anabool effect op collageen heeft.

Conclusie
"This could have important clinical implications since augmented tendon hypertrophy may lower the mechanical stress (thereby also strain) on the tendon during exercise and potentially assist in tendon rehabilitation following injury", schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek is betaald door Arla Foods. Dat was ook de producent van het gebruikte wheyhydrolisaat.

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2014 Oct;24(5):788-98.

Meer:
Extract van Heteropterys aphrodisiaca maakt aanhechtingen sterker (20-9-2011)