Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Intervaltraining       Squats       Krachttraining    

2 3 - 0 8 - 2 0 0 9

  Zwaardere squat, snellere sprint (J Strength Cond Res. 2009 Aug 10. [Epub ahead of print].)

Hoe groter het gewicht waarmee je nog net 1 herhaling kunt squatten, hoe sneller is je sprint. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de Amerikaanse Appalachian State University binnenkort in de Journal of Strength & Conditioning Research. De onderzoekers deden metingen bij zeventien professionele footballspelers.

Zwaardere squat, snellere sprint
Onderzoekers zijn al vaker gestuit op verbanden tussen prestaties van sporters op beenmachines in de gym en sprinttijden. Hoe meer gewicht sporters in die studies konden wegzetten op bijvoorbeeld de squat, des te sneller konden ze korte afstanden rennen. De onderzoekers vroegen zich af of je die studies kunt vertalen naar het American football. Ze selecteerden zeventien getrainde footballspelers [gemiddelde lengte: 1.78 meter; gemiddeld gewicht: 86 kilo] hoeveel ze konden squatten - en hoe snel ze 5, 9 en 37 meter konden sprinten. [5, 10 en 40 yards in het angelsaksische systeem.]

De onderzoekers bepaalden van elke speler of die nog net 1 keer vrij kon squatten met ene gewicht dat lichter was dan 1.9 keer zijn lichaamsgewicht, of zwaarder dan 2.1 keer zijn lichaamsgewicht. Daarna keken ze of de laatstgenoemde groep spelers sneller kon sprinten dan de eerstgenoemde. En dat was zo. Op de 37 meter was het verband het sterkst.


Zwaardere squat, snellere sprint


Op de 9 meter was het verband iets minder sterk. Vergelijk de P van hieronder maar met die van hierboven.


Zwaardere squat, snellere sprint


Op de 5 meter was er nog steeds een trend dat de sterkere mannen ook sneller konden sprinten, maar het verband was niet meer statistisch significant.

Sporters waarvoor sprintvermogen belangrijk is, zouden hun prestaties kunnen verbeteren door te squatten, speculeren de onderzoekers. "A substantial commitment to increased squat strength has a high likelihood of contributing to increased on-field sprinting ability."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken