Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cacao       Koolhydraatarm dieet       Kalium       Sterke botten    

1 9 - 1 2 - 2 0 0 7

  Zonder extra kalium breekt koolhydraatarm dieet botten af (Osteoporos Int. 2006 Dec;17(12):1820-1.)
Restrictie van de inname van koolhydraten in een afslankdieet is prima, schrijven onderzoekers van Arizona State University in een al wat ouder stuk in Osteoporosis International. Als je maar bedenkt dat er ook nog zoiets bestaat als een skelet, dat afbreekt als je bloed door een tekort aan groenten en fruit te zuur wordt.
De onderzoekers beschrijven in hun stuk een experiment waarin ze tien proefpersonen twee weken op een lowcarbohydrate/high-protein (LCHP) diet zetten.
De ene groep kreeg een dieet met high-fat meats and some vegetables. Twintig procent van de energie kwam uit eiwitten, zestig procent uit vet, vijf procent uit carbs. Een ketogeen dieet dus, dat de onderzoekers dan ook k-LCHP diet noemen.
De andere groep kreeg een dieet met low-fat dairy products, fruits and vegetables. Twintig procent van de energie kwam uit eiwitten, dertig procent uit vet en veertig procent uit koolhydraten. Een niet-ketogeen dieet, dat de onderzoekers aanduiden met n-LCHP.
De onderzoekers maten in beide groepen, voor het begin van het dieet en na twee weken, de blood anion gap. Dat is de uitkomst van een rekensom, waarin je de negatief geladen ionen in het bloed aftrekt van de positief geladen ionen in het bloed. De uitkomst zegt iets over de zuurgraad van het bloed.

Zonder kalium breekt koolhydraatarm dieet botten af

Hierboven zie je hoe het bloed van de k-LCHP-groep verzuurt. De hoeveelheid calcium in de urine neemt tijdens de twee weken toe. De hoeveelheid calcium in het de urine van de n-LCHP-groep neemt juist af, hoewel die groep juist meer calcium consumeert. Oorzaak van het verschil, denken de onderzoekers, is de aanzienlijke hoeveelheid kalium in het n-LCHP-dieet. Kalium zit in groenten en fruit.
"LCHP diets are popular for weight loss, but the public should realize that these diets have differing effects on biomarkers", besluiten de onderzoekers. "Ketogenic LCHP diets that severely restrict carbohydrates, particularly potassium-rich fruits and vegetables, may have deleterious effects on bone."

2 1 - 1 2 - 2 0 0 7

  In de Middeleeuwen aten we gezonder dan nu (BBC 18 December 2007)
Goed, goed. Hongersnoden waren geen pretje en de pestilentie ging je ook niet in je kouwe kleren zitten. Maar los daarvan leefden Middeleeuwers in veel opzichten waarschijnlijk gezonder dan wij, de tijdgenoten van Marilyn Manson en Bill Gates. Dat zegt de in het Brits Shropshire woonachtige Roger Henderson. De arts onderzocht voor Lloyds Pharmacy hoe Middeleeuwse en Romeinse Britten aten.
Romeinen aten low fat, aldus de research van Henderson. Het Romeinse dieet bestond uit "fruit, fish, whole grains, vegetables and olive oil, further lubricated by red wine". Een Britse Romein consumeerde dagelijks honderdtwintig gram vet, tachtig gram eiwit en zeshonderd gram koolhydraten. [Liverpool Daily Post Dec 21 2007] [Offline]
Duizend jaar later, in de Middeleeuwen, was het dieet nog meer low fat dan in de Romeinse tijd. De gemiddelde Middeleeuwer at twee broden per dag, een portie vis ter grootte van een steak en "liberal quantities of vegetables, including beans, turnips and parsnips, washed down by three pints of ale".
Verzadigd vet kwam nauwelijks in het dieet voor. De inname van alcohol was beperkt. Geraffineerde zetmeelproducten en suikers waren afwezig.
In totaal: vierduizend kilocalorieen per dag. Toch waren Middeleeuwers niet dik en kwamen diabetes en hart- en vaatziekten nauwelijks voor. De gemiddelde Middeleeuwer verrichtte twaalf uur lichamelijke arbeid per dag. De gemiddelde Brit van deze tijd is nog maar twintig minuten per dag lichamelijk actief.

2 4 - 1 2 - 2 0 0 7

  The Lancet waarschuwt voor cacao-hype (The Lancet 2007; 370:2070)
Laat je niet in de luren leggen door al die positieve verhalen over cacao. Dat adviseert het sjieke medische tijdschrift The Lancet in een redactioneel van Norman Pogson.
De jubel-juich-verhalen over cacao gaan over flavanolen. Die zitten in pure cacao, maar zijn dikwijls praktisch afwezig in melkchocolade. En zelfs in pure chocolade zitten ze niet altijd.
"Dark chocolate can be deceptive", aldus Pogson. "When chocolate manufacturers make confectionary, the natural cocoa solids can be darkened and the flavanols, which are bitter, removed, so even a dark-looking chocolate can have no flavanol. Consumers are also kept in the dark about the flavanol content of chocolate because manufacturers rarely label their products with this information."
Een probleem met chocolade is verder dat het spul nu eenmaal een caloriebommetje is. Wie gezonder wil worden door cacao te eten moet compenseren voor de aanzienlijke hoeveelheden suiker en vet in chocoladeproducten, aldus The Lancet - "a tricky job for even the most ardent calorie counter".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken