Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Eiwitten  Eiwitten     Plantaardige Eiwitten  Plantaardige eiwitten     Kankerpreventie  Kankerpreventie     Soja  Soja    

2 2 - 0 6 - 2 0 0 4

Zo remmen isoflavonen in soja DHT

Equol
Equol [structuurformule hiernaast] ontstaat in het lichaam door omzetting van soja-isoflavonen als daidzein en genistein. De stof remt de werking van het androgene DHT, schrijven Amerikaanse onderzoekers in Biology of Reproduction.

In soja-eiwit zitten de flavonen genistin en daidzin. Als het lichaam daarvan de suikermoleculen afschroeft blijven de stoffen genistein en daidzein over.

Voedingsonderzoekers die meer wilden weten over de gezondheidseffecten van soja hebben zich geconcentreerd genistein en daidzein - en daarom is het onderzoek naar soja niet bijster opgeschoten, zeggen de Amerikanen. Want in het lichaam van soja-eters is de belangrijkste isodlavon niet genistein, niet daidzein, maar equol. Zeventig tot negentig procent van de isoflavonen in het lichaam van soja-eters bestaat uit equol.

Zo remmen isoflavonen in soja DHT
Als je dat weet, en je bent een ambitieus Amerikaans onderzoeker die op zoek is naar voedingsstoffen met een hormonale of antihormonale werking, wat doe je dan? Precies! Je gaat er ratten mee inspuiten. Hierboven zie je wat er gebeurde met de prostaat van intacte ratten, nadat ze vier dagen elke dag per kilo lichaamsgewicht 0.25 milligram equol hadden gekregen. De controlegroep kreeg DMSO.

Zo remmen isoflavonen in soja DHT
Je ziet het goed. Het ding slinkt. Toch kwam dat niet doordat de totaal androgeenspiegel was afgenomen. De aanmaak van LH, het hormoon dat de testes aanzet om testosteron aan te maken, was door toediening van equol juist gestegen.

Toch veranderde het lichaamsgewicht van de ratten niet. Hun testes werden niet kleiner. Wel werd hun hypofyse zwaarder.

Zo remmen isoflavonen in soja DHT

Zo remmen isoflavonen in soja DHT
De onderzoekers herhaalden de proeven met gecastreerde ratten, die DHT-propionaat, equol of een mix van DHT-propionaat en equol kregen. Hiernaast zie je wat er met de prostaat van de dieren gebeurde. Daaronder zie je een staatje van de concentratie LH in de proefdieren.

Zo remmen isoflavonen in soja DHT
Toen begon het de Amerikanen te dagen. Equol remt DHT. De stof voorkomt dat DHT de aanmaak van LH naar beneden schroeft, en voorkomt dat DHT de prostaat laat groeien.

In proeven met chromatografen ontdekten de Amerikanen het mechanisme. Equol doet niks met de androgeenreceptor in de prostaat. En nee, equol verhindert niet dat er in het lichaam DHT ontstaat. Maar equol doet iets met DHT waardoor DHT niet meer op androgeenreceptor past. Tata.

Toen de onderzoekers in het bloed van de gecastreerde ratten DHT-spiegel gingen meten, zagen ze dat die verder steeg als de dieren ook equol kregen. Waarschijnlijk omdat de metaboliet voorkwam dat moleculen van het hormonen uit het bloed verdwenen en zich aan receptoren vastmaakten.

Zo remmen isoflavonen in soja DHT

Met testosteron deed equol niks. Bij gecastreerde ratten, die injecties met testosteronpropionaat kregen, groeide de prostaat. Equol kon die groei een beetje verminderen, maar het effect was niet significant.

Zo remmen isoflavonen in soja DHT

De onderzoekers denken dat equol een selectief anti-androgeen is dat alleen DHT blokkeert. Het lichaam reageert daarop door de aanmaak van testosteron te verhogen.

Is dat goed voor krachtsporters of niet? Kunnen die harder gaan groeien door minder DHT maar meer testosteron? De onderzoekers hebben zelfs niet over die vraag nagedacht. En wij hebben eerlijk gezegd ook geen idee.

Lund TD, Munson DJ, Haldy ME, Setchell KD, Lephart ED, Handa RJ. Equol is a novel anti-androgen that inhibits prostate growth and hormone feedback. Biol Reprod. 2004 Apr;70(4):1188-95. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken